fbpx

A visszamenőleges, azaz retrospektív féltékenységről már korábban beszéltünk, ebben a részben pedig a gyakorlati megoldásokat mutatjuk be. Amennyiben őrült féltékenységet érzel, amikor párod a korábbi kapcsolatairól beszél és folyton azon töprengsz, vajon mit csinálhattak együtt, akkor olvass tovább. A bonyolult érzelmek kezelése nem lesz gyalog-galopp, de remek eszközök állnak rendelkezésünkre, amik segíthetnek leküzdeni a mardosó érzést.

 

A retrospektív féltékenységről röviden

A retrospektív féltékenység az, amikor a mindennapokban túlzottan a párod exeire és szerelmi előéletére fókuszálsz. Gyakran gondolkodsz a párod korábbi partnerein,, hozzájuk hasonlítgatod magad és szinte rögeszmésen próbálod megtalálni a hiányzó láncszemeket a kedvesed által elejtett infókból.

Ez az állapot káros lehet a kapcsolatra és természetesen az önértékelésed is mélyen a sárba tiporhatja. Az alábbi gyakorlati lépések azonban megérnek egy próbát, hogy elhessegesd a zöldszemű szörnyet.

 

Fogadd el az érzést

Első lépés, hogy ne tagadd az érzést, fogadd el és mondd ki: igen, féltékeny vagyok! Az érzéseid valódiak és a legjobb módja annak, hogy túllépj rajtuk az, hogy elfogadod a jelenlétüket. Bár furcsának tűnhet, de az ellenállás nem segít, az elfogadás ellenben csodákra képes.

 

Határozd meg az érzések forrását

Próbáld meg feltárni a féltékenység forrását, hogy jó nyomon indulj el a kezelésben. Ehhez az előző cikkünk is segítségedre lehet. Mit érzel pontosan, amikor féltékeny vagy?

Bizonytalan vagy önmagadban? Mérges vagy zaklatott vagy? Kevesebbnek érzed magad, mint az exek? Esetleg aggaszt az elkötelezettség hiánya? Bármi legyen a háttérben, próbáld minél pontosabban körülhatárolni az érzéseket és a kiváltó okokat.

 

Emlékezz a saját életedre

Amikor elborít a féltékenység, gondolj arra, hogy neked is voltak ezelőtt romantikus kapcsolataid. Amikor ezt tudatosítod magadban, az segít enyhíteni a kellemetlen érzést. Emlékeztet arra, hogy lehetnek gyengéd érzéseid a partnered iránt, attól függetlenül, hogy előtte már neked is volt másik párkapcsolatod.

 

Kerüld a social média felületeket

Döntsd el most, hogy abbahagyod az exek utáni kutakodást a közösségi média felületeken. Ez a folyamatos rugózás a korábbi partnerek képein vagy életeseményein csak táplálja az érzést, ami ennek hatására egyre nagyobbra nő majd. Ezt pedig nem szeretnéd, igaz?

 

További gyakorlati teendők

  • Állíts határokat a párod exekkel való beszélgetéseit illetően, ezt talán nem is kell hosszabban magyaráznunk.
  • Növeljétek a bizalmat a kapcsolatban. Erre közösen is kitalálhattok megoldásokat, a lényeg, hogy végül magabiztosabb legyél a párkapcsolatban.
  • Tegyél fel kérdéseket a partnerednek, hiszen az általa mondott új infók megerősíthetnek abban, hogy elég jó vagy számára, ezzel segít megküzdeni a féltékenységgel.

 

Kezeld az önbizalomhiányt és a traumákat

Amennyiben úgy érzed, hogy a probléma a fenti gyakorlati tippekkel nem orvosolható, ideje a dolgok mélyére nézni. A kezelés egyik legfontosabb lépése, hogy gyökerestől próbáld megoldani a problémát. A retrospektív féltékenység általában az önbecsülésünk sérülése miatt alakul ki. Az önképünk nagy része gyermekkorunkban alakul ki, amikor ki vagyunk szolgáltatva a környezetnek, amelybe születünk.

Sokunk önhibáján kívül olyan traumatikus eseményeknek vagy rossz körülményeknek van kitéve, amelyek súlyosan ronthatják az önképet. Amikor pedig felnőttként kihívásokkal szembesülünk, az önbecsülésünk hiánya, mélyen belül nem enged megbirkózni az adott dologgal.

Amikor automatikus gondolataink működésképtelenek, szorongást okoznak anélkül, hogy konstruktív cselekvésre ösztönöznének. Figyelmünk középpontjában maradnak és elindítják a negatív narrációt az agyunkban. Magyarul szorongani kezdünk annak ellenére, hogy valójában semmi nem történt „odakint”. Ezek a diszfunkcionális gondolatok szinte mindig hiányosak, észszerűtlenek vagy teljesen helytelenek.

A lényeg, hogy amennyiben a gyakorlati tanácsok nem segítenek, érdemes terapeutához fordulni. A személyiségtesztek például kiváló kezdő lépést jelentenek. Rengeteg olyan önismereti kérdésre kaphatsz választ, ami megmutathatja, merre indulj el a retrospektív féltékenység kezelését illetően. Ha téged is érint a téma, tedd meg az első lépést és töltsd ki a személyiségtesztet.

mindenki másképp boldogul című könyv

Kövesd a PersonalGuide Facebook oldalunkat!