fbpx

A PersonalGuide közösségének egyik legkiemelkedőbb témája ez, amelyről nem lehet eleget beszélni. szinte nincs olyan ember, aki életében legalább egyszer ne kerülne olyan helyzetbe, amikor az önértékelése csökken, összezavarodik és nem látja önmagát teljes valójában. Mit lehet tenni, ha önértékelési zavartól szenvedünk?

 

Önértékelés változása életünk során

Alacsony önértékelés, vagy éppen túl magas, mind megtörténik mindannyiunkkal, még akkor is, ha nem mindegyiknek adunk hangot. Egy picit nézzünk rá, mi is az önértékelés, és hogyan alakul életkorunk szerint.

Az önértékelés az, ahogy magunkra reagálunk, azaz, mennyire vagyunk elégedettek cselekedeteinkkel. Reakciónk lehet negatív, vagy éppen pozitív, így önértékelésünk lehet alacsony, magas, vagy optimális esetben reális.

Mindig változunk, és ahogy növünk, úgy más és más kihívások elé nézünk. Kezdetben csak szüleink adnak mintákat, gondolatokat nekünk saját magunkról, majd a közösségek (óvoda, iskola), később pedig, a saját magunké mellett szintén iskola, a munkahelyi szereplők, párkapcsolat, a saját családunk is. Mind a szereplők, mind a velük együtt megélt pillanatok, események hatással vannak a saját önértékelésünkre, folyamatosan formálódik.

Erről is olvashatsz több írást az oldalon, leginkább most arra szeretnék hangsúlyt helyezni, hogyan tudsz változtatni, akár segítséget kérni, ha önértékelési zavart észlelsz magadban.

 

Önértékelési zavar kezelése

A cikkhez csatolt kép is azt sugallja, hogy ilyenkor mást mutatunk, mint amit érzünk, amit gondolunk. Nem érzünk elégedettséget, nehezen élünk meg igazán önfeledt boldog perceket, akár egyedül, akár hozzátartozóinkkal, barátainkkal.

Az első lépés, hogy ezt az állapotot realizáljuk. Nehéz ezzel szembesülni, hiszen legalább magunkkal őszintének kell lennünk. Olyan nincs, hogy valakinek nincsenek értékei, nem ért el semmit az életében, bezzeg más/mások igen, vagy, hogy azt érzi, nem figyelnek rá, de ha sokszor forgatjuk magunkban ezeket, akkor már észlelhető a zavar.

Legyünk éberek magunkra: vizsgáljuk meg a szituációkat, amelyek ezt okozzák bennünk. Miért gondoljuk ezt, és esetlegesen kivel-mivel hasonlítjuk össze önmagunkat? Mi mit tettünk adott helyzetben, helyzethez?

Építsünk hidat önmagunkhoz, újra! A PersonalGuide egyik alappillére, hogy híd lehessen az ember és a szakértői segítség között, de egyúttal az is, hogy önmagunkkal szembenézve, újra tudjuk értékelni mindazt, akik vagyunk, tudva erősségeinket, gyengeségeinket, viselkedési mintáinkat, amelyekből építkezni tudunk, a jelenben és a jövőben egyaránt.

Változtassunk, lépjünk kicsiket! Nem kell mindent abbahagynunk, mindenről lemondanunk. Ha már tudjuk, hogy kik vagyunk, valós képünk van önmagunkról, építsd be fokozatosan a mindennapjaidba. Írd össze, milyen eredményeket értél el, milyen feladatokat, akadályokat vettél aznap sikerrel. Próbáld megünnepelni ezeket, akár hangosan „megbeszélve önmagaddal”, vagy közösen kiértékelni úgy, hogy a résztvevők minden tagja kapjon elismerést. Talán apróságoknak tűnnek, de ezekkel már megteheted a kezdő lépéseket. Ha pedig ennél komolyabb, hosszabb távú szakértői segítséget kérnél, akár a PersonalGuide szakértői a rendelkezésedre állnak

 

Az önértékelési zavar egyszeri?

Gyakori téveszme, és riasztó tényező, hogy az önértékelési zavart egy nap alatt gyorsan megváltoztathatjuk, és sosem jön vissza. Amint azt a korábbiakban olvashattad, mindig kerülünk új helyzetekbe, új kihívások elé nézünk, így az önértékelésünk tényleg folyamatosan változik, alakul, formálódik. Ezért olykor felléphet zavar, de az nagyon nem mindegy, hogy ezt mi hogyan tudjuk kezelni. Látjuk-e önmagunkat tudatosan, vagy elsodródunk az események hatására?

Ha tudatosan, ismerve önmagad kerülsz a különböző helyzetekbe, stabil önértékeléssel, jóval magabiztosabban, ezáltal pozitívabban fogsz tudni minden helyzettel szembenézni.

Ahhoz, hogy minél jobban megismerd magadat, ajánlom figyelmedbe a Nézz szembe önmagaddal könyvemet!

önfejlesztő könyv

Csatlakozz a PersonalGuide – Önfejlesztés Facebook csoportunkhoz: