fbpx

Önbizalomnövelés, helyes önértékelés kialakítása

Napjainkban népbetegség a stressz, e mellé pedig odatehetnénk az önbizalomhiány jelenségét is. Szinte nincs olyan ember, aki akár csak rövidebb ideig ne élné át, de jóval nagyobb azoknak a száma, akik önbizalomhiányban szenvednek, ezzel együtt az önértékelésük sem reális. Hogyan lehet változtatni az önbizalom-szintünkön és helyes önértékelést kialakítani? Ezzel kapcsolatban szeretnélek elindítani néhány gyakorlati tanáccsal:

 

Hogyan lehet helyes önértékelést kialakítani?

Az önértékelés fogalma a pszichológia szerint a következő: Az önértékelés az az értékelés, észlelés, pozitív vagy negatív megítélés, amelyet az ember saját gondolatainak, érzéseinek és tapasztalatainak értékelése alapján ad magának.

Szorosan kapcsolódik ide az önbecsülés is: Önmagára vonatkozó értékítélet, amely azt mutatja, hogy a személy tudatában van saját emberi méltóságának, szellemi, erkölcsi értékének. Ez egy lelki magatartás, jellemvonás vagy saját magával kapcsolatos hozzáállás.

Ezzel Te is egyetértesz minden bizonnyal. Akkor mi a gond? Hogy valójában nem ezt nézzük, amikor a saját magunk önértékeléséről van szó.

 • A szüleim azt mondták, hogy…
 • Az iskolában csúfoltak ezért és ezért…
 • A kollégám, a főnököm szerint…
 • A barátom azt gondolja, hogy…

Rengeteg az a minta, helyzet, amit vagy magunkkal hoztunk már akár gyermekkorunkból, vagy éppen most tapasztaljuk. Ezek pedig jelentősen befolyásolják énképünket, ezáltal pedig az önértékelésünket is. Ezért érdemes azzal kezdened, ha az önbizalmad szeretnéd növelni, hogy ezekkel tisztába kerülsz.

 

 • Kire hallgatsz? Némely emberre felnézünk szakmai tapasztalata miatt vagy az élete példaértékű számunkra, esetlegesen érzelmi kötődés miatt. Ha az önértékeléseddel szeretnél foglalkozni, akkor bizony jó, ha azzal is tisztában vagy, hogy ezeket kik befolyásolják, kik voltak hatással arra, ahogy most látod magad.
 • Feladat: Írd össze, kik vannak hatással rád!

 

 • Ismerd meg magad! Másoknak sokkal könnyebben elismerjük az eredményeit, az értékeit, látjuk a legjobb tulajdonságát is. Ugyanezt már magunknak jóval nehezebb, anélkül, hogy ne öndicséretnek vagy túlzásnak, irreálisnak gondolnánk.
 • Feladat: Írd össze, mi mindent értél el eddig, milyen tulajdonságaid vannak!

 

 • Reális kép: Az énkép, az önbecsülés, önértékelés nem azt jelenti, hogy fényezed magad, hanem azt (ahogy a fogalmak is írják), hogy látod önmagad. Tehát nem csak az erősségeiddel, a gyengeségeiddel is. Látod, hová tehettél volna több erőt, vagy kitartást egy jobb eredmény érdekében, és esetleg mely terület az, ami nem érdekel.
 • Feladat: Ha az előző két pontot összeírtad, akkor egészítsd ki ezekkel is.

 

 • Hová szeretnél eljutni? Milyen értékek mentén, milyen életet szeretnél élni? Nemcsak a múlt, és a jelen számít, hanem az is, hogy milyen céljaink vannak, milyen álmokat szeretnénk megélni. Kikkel szeretnéd mindezt?
 • Feladat: Írd össze ezeket is! Mi szükséges ezekhez a részedről?

 

Ez csak néhány, azokból a kérdésekből, amelyekkel fontos foglalkoznod ahhoz, hogy növelni tudd önbizalmad is, hiszen ezek egymásra épülnek, kölcsönhatásban vannak. Ha nem ismered önmagad, értékeid, mindazt, ami, és aki te vagy, akkor nehéz hittel, önbizalommal belevágni bármibe is. Ezért gyakran érezhetünk bizonytalanságot, döntésképtelenséget, szorongást olyan helyzetekben, ahol képviselnünk kellene magunkat.

 

Önbizalom és önértékelés fejlesztése, növelése

Az előző néhány kérdés és gyakorlat ráébreszthetett arra, hogy ezzel bizony foglalkozni kell, pontosabban szólva, mivel a helyes önértékelés minket, magunkat mutat, így az önismeret elengedhetetlen. Ahhoz pedig, hogy ez változzon, egy dolog szükséges: a cselekedet. Míg az első lépés a megismerés, addig a második, hogy ismereteink birtokában ezeket tudatosítjuk. Jó tulajdonságainkat erősítjük, míg gyengeségeinkkel foglalkozunk, hogy ennek aránya is változzon. Ez pedig megmutatkozik életünkben is: egyre jobban, reálisabban látjuk önmagunkat, ki merjük fejezni önmagunkat, így több önbizalommal vágunk bele dolgokba, ami több sikert is fog eredményezni.

 

Ebben segít a PersonalGuide viselkedéselemzés is, amely a viselkedési mintáidra világít rá, rendkívül részletesen, cselekvési tervvel együtt, hogy még jobban el tudj ebben mélyedni, és egyúttal tudd, mit szükséges ahhoz tenned, hogy a változás valóban megtörténjen

 

Olvasmányok:

3 egyszerű tipp, amely segít az önbizalomépítésben

Önelfogadás

 

Csatlakozz a PersonalGuide – Önfejlesztés Facebook csoportunkhoz: