fbpx

Az asszertív viselkedés megtanulása és alkalmazása kétségkívül csodálatos skill, azonban tovább árnyalhatjuk a képet mások non-asszertív viselkedésének kezelésével. Mivel minden interakció kétirányú, itt az ideje szót ejteni a másik oldalról is. A kérdés az, hogyan tudod jó irányba terelni mások agresszív vagy passzív viselkedését.

A passzív viselkedés kezelése

Amikor valakinek alacsony az önbecsülése és/vagy önbizalomhiánnyal küzd, gyakran passzívan viselkedik. Amennyiben te, mint asszertív személy egy passzív személlyel lépsz interakcióba, pár dologra ügyelned kell, ha segíteni akarsz a másiknak.

Amellett, hogy mi asszertíven viselkedünk, ezt a skillt másokban is ösztönözni kell. Ezáltal a passzív személyek is úgy kommunikálhatják gondolataikat és érzelmeiket, hogy nem éreznek nyomást akkor, amikor az érzéseiket kell kifejezniük.

A passzív személlyel elsősorban éreztetni kell, hogy értékes és megbecsült személyként tekintesz rá. A pozitív visszajelzések segíthetnek növelni az önbizalmát. Az események teljes láncolatának lehetővé kell tennie az érintett személy számára, hogy le tudja győzni a passzív reakciókat és a későbbiekben asszertívebben viselkedjen. Az asszertivitás másokban is ösztönözhető az alábbi módszerek segítségével.

 • Hallgass figyelmesen
  Mielőtt tovább lépnél a beszélgetésben, hallgasd végig figyelmesen a passzív személy mondanivalóját. Ha szükséges, tegyél fel kérdéseket, hogy biztos lehess a másik fél nézőpontjában.
 • Kérdezz
  Használd a megfelelő kérdező, reflektáló és tisztázó kérdéseket, hogy ezzel is megmutasd, valóban érdekel a másik fél mondandója.
 • Verbális és nonverbális kommunikáció
  Mutass érdeklődést a másik mondanivalója iránt a nonverbális kommunikációval is. Ilyen nonverbális gesztus például a mosolygás, a bólogatás, a szemkontaktus vagy a bátorító mozdulatok és kifejezések.
 • Pro Tipp
  Ha tudod, hogy valaki passzívan viselkedik egy bizonyos csoportban – akár a munkahelyen – akkor egy csoportos megbeszélés előtt szánj időt arra, hogy megvitasd vele a véleményed. Ha tudod mit érez, akkor segíthetsz abban, hogy a csoport tagjai előtt is kifejezze véleményét.

Az agresszív viselkedés kezelése

Az agresszív viselkedés kezelése különösen nehéz, főként, ha azt negatív attitűd is kíséri. A részedről érkező védekező vagy agresszív válasz elkerülése érdekében jó adag önuralomra van szükséged. Az agresszió egyébként ebben az esetben csak a verbális és non-verbális üzenetekre vonatkozik, nem a fizikai erőszak formáira.

Az agresszívan viselkedő személyeknek gyakran nehéz megnyugodnia és tágabb nézőpontból szemlélni az eseményeket. A harag ilyenkora személyes frusztráció kifejeződése lehet. Az alábbi technikák segíthetnek abban, hogy hogy ne agresszíven reagálj az agresszív viselkedésre.

 • Ne feledd
  Tartsd szem előtt, hogy másoknak is joguk van az érzelmekhez, beleértve ebbe a haragot is. Ismerd el a másik fél érzését például így: „Látom, hogy dühös vagy és a dolog felzaklatott téged.”
 • Tartsd fent az önkontrollt
  Amikor valaki agresszíven viszonyul hozzád, nagyon nehéz önkontrollt gyakorolni, azonban a dühös visszavágás nem segít majd a helyzeten. Szükség esetén adj időt magadnak a reakciókra, mielőtt teljes hévvel belekezdenél egy vitába, például így: „Beszélhetnénk erről holnap, ha több időnk lesz.”
 • Találd meg a közös pontot
  Az agresszív viselkedés lecsendesítésére megfelelő módszer, amennyiben azokra a területekre fókuszálsz, amelyben egyetértetek. Ezzel a módszerrel csendesebb vizekre tudod terelni a vita menetét.
 • Számolj
  Jó módszer, ha a passzív viselkedésre való reagálás előtt elszámolsz 10-ig és tudatosítod magadban, hogy a cél a konfliktusok elkerülése, valamint az agresszív hangulat másik mederbe terelése lesz. Igyekezz empátiát kifejezni a másik iránt, hiszen bizonyára te is voltál már dühös.

Reméljük segítettek az alábbi tippek és a gyakorlatban is tudod majd alkalmazni őket. Amennyiben szívesen olvasnál részletesebben az asszertív viselkedésről, tekintsd meg ezt a korábbi cikket.

További olvasnivaló a témában: Így neveld gyermekeidet az asszertív gondolkodásra

mindenki másképp boldogul című könyv

Kövesd a PersonalGuide Facebook oldalunkat!