fbpx

Mitől érdekes egy önismereti teszt? Önmagától az embertől, aki kitölti, hiszen a tesztet saját magad töltöd meg tartalommal a több száz kérdésre adott egyéni válaszoddal.  Ki vagyok én? Erre keressük a választ életünk végéig.

Az önismeret egy időutazás a múltadtól a jelenedig. Ha szembenézel önmagaddal, és képes vagy változásokat elindítani az életedben, az ki fog hatni a jövődre is. A jövőd a te kezedben van, általad formálható. Ki szeretnék lenni? Döntsd el, és tegyél érte, hogy megvalósuljon.

A változás nem mindig egyszerű, abban sok munka van. Az önismeret fejlesztése azonban egy nagyon izgalmas munka saját belső énünkkel. Hasonló a hullámvasúthoz. Egyszer fenn, egyszer lenn. Az érzelmek elsöprő hullámzása kíséri utadat. A felfedezett erősségek és a kételyek lebontása örömmel és elégedettséggel tölt el, majd jön egy felfedezés, hogy amit magadról gondoltál, az talán csak egy álca, és a valódi éned tagadásban van, ez pedig csalódottságot szül. Feltolulnak benned a kérdések, és amint megválaszolsz egyet, a válasz felvet egy újabb kérdést. Soha nem érnek véget.

A múlt, jelen, jövő körforgása állandó. A múltat vizsgálva változásokat elindítani ma tudsz, a jövődért. Az önismeret fejlesztése érdekes, sokszínű feladatokkal lát el, majd te is meglátod.

A PersonalGuide® egy komplex viselkedéselemzési módszer, amely a közismert „önismereti tesztekkel” ellentétben nem a kitöltő személyiségét, hanem a viselkedését, a cselekedeteit állítja fókuszba.

 

Érdekes önismereti tesztek – Vajon választ kapsz a kérdéseidre, vagy neked inkább a PersonalGuide® viselkedéselemzésre lesz szükséged?

 

A válaszok biztosan megszületnek, ha készen állsz, és végig haladsz a kérdéseken. A több száz kérdés során kirajzolódik ki is vagy te, és hogyan működsz.

A PersonalGuide® önismereti viselkedéselemzés érdekes, a megszokottól eltérő felépítésű, és szerteágazó ismeretet nyújt önmagadról.

Milyen személyiségtípus, vagy magatartásforma jellemző rád?

Egy példa, két népszerű kategorizálással, amit tényleg szinte mindenki ismer, de nem feltétlen jól használ. Ki tartozik az extrovertált és ki az introvertált személyiségtípusba?

Az extrovertált embert felismerhetjük abból, hogy energikus, széles látókörű, jól tud alkalmazkodni a feladatokhoz, robbanékony, fantáziadús, törekszik az esztétikára. Nagy mennyiségű külső ingerre vágyik. (például ők azok, akik szívesen ugrálnak ki a repülőgépből egy ejtőernyővel a hátukon) Jó ütemben képes fejlődni, ami egy munkahelyen kifejezetten előnyös tulajdonság, de mindezek mellett egocentrikus, időnként teátrális, és a hibáit próbálja elleplezni. Simulékony, a vezetőkkel jó kapcsolatra törekszik, a munkához való hozzáállása jó.

Az introvertált ember csendes, befelé forduló, nehezen alkalmazkodik, a megszokott környezetben érzi magát jól, ahhoz kötődik. Ha alkalmazkodni kell valami újhoz, az az energiái jelentős részét leköti. Nem szeret a figyelem középpontjában lenni. Általában túl komolynak tartják. Az önismeretére és az önkontrolljára támaszkodik, nagy igazságkereső, de elfogultan ítélkezik. Kiegyensúlyozatlan, feszült, szorongó, nehezen viseli a visszautasítást, kritikát, de mindezt képes belül elzárni a külvilágtól, és a társadalmi megítélés szerint sikeres. Élvezi az egyedüllétet, de nem magának való. Érdeklődő, de a gondolatait szereti megtartani magának. Kommunikációjában lényegre törő. Akkor igazán kreatív, és produktív, ha magában gondolkodhat, és dolgozhat csendes, visszafogott környezetben.

Az iskolák és a munkahelyek nem éppen ilyenre vannak szabva, azok inkább az extrovertáltságra építenek. Mivel a társadalomban él egy előítélet, és az introvertált viselkedést kevésbé tartja elfogadhatónak, produktívnak, sokan megtagadják önmagukat, és magukra erőltetnek olyan szokásokat, amitől belesimulnak a környezetbe, amivel bizonyítják kifelé, hogy magabiztosak, bátrak.

Carl Jung pszichológus azonban a típusok meghatározásakor azt a fontos tényt is elmondta, hogy nem létezik tisztán introvertált, vagy extrovertált személy. Kevert típusok vagyunk. Például az extrovertált személy esetén is a magány létfontosságú eleme a kreativitásnak.

A PersonalGuide® egyedisége, hogy képes azonosítani a személy énkép-idealizálásának mértékét, azaz, hogy mennyire tér el az illető önképe attól, mint amit a környezete érzékelhet a viselkedésében. Azért is kiemelten fontos ez az érték, mert a klasszikus személyiségtesztek nem tudják felismerni az énkép idealizálás torzító hatását, és így az idealizált képet tükrözik vissza és nem a valós viselkedést.

 

Az önismereti teszt – miben tud segíteni?

 

A PersonalGuide® nem kifejezetten önismereti teszt, leginkább egy önismereti viselkedéselemzés, amely egy személyiségtesztre hasonlít, de annál jóval több.

Segít meghatározni, például azt, hogy benned milyen arányban találhatók meg az introvertált, és az extrovertált tulajdonságok, és ezeken belül mi jellemző rád.

Megmutatja, hogy milyen viselkedési faktorok jellemzők rád a hétköznapokon. Kiegyensúlyozott, nyugodt, féktelen, gátlásos vagy, esetleg könnyen ki lehet hozni a sodrodból? Milyen az önbizalmad, az önértékelésed, az énképed, az empatikus készséged. Hogyan próbálsz érvényesülni, és milyen problémamegoldási eszközöket használsz? Hogyan hatsz a környezetedre? Milyen helyzetek okoznak számodra problémát?

Ez az elemzés nem téved: tényeken alapuló, tárgyilagos képet ad a te viselkedésedről és a másokra gyakorolt hatásodról.

A PersonalGuide®alkalmas arra, hogy azonosítsa azt a valós viselkedési „forgatókönyvet” az illető énképe mögött, amelyekkel a sikereit elér(het)i, illetve amelyek miatt problémái, konfliktusai vannak, és így potenciális stresszfaktort jelenthetnek a számára.

A PersonalGuide® önismereti viselkedéselemzés ezeket az érdekes kérdéseket feltérképezi, és a tipizált jellemzőkről részletes leírást kapsz.

önismereti elemzés

Elolvashatod a választ, amit te saját magadnak biztosan nem fogalmaztál még így meg sohasem, és egy térképet tarthatsz a kezedben önmagadról, arról, hogy te milyen módon érvényesülsz.

Nem arra keressük a választ, hogy egy milyen tulajdonságaid, képességeid vannak, hanem arra, hogy konkrétan miként viselkedsz, hogyan hatsz a környezetedre, milyen módon érvényesülsz, illetve milyen helyzetek okoznak számodra problémát.

Azonosítjuk az önkorlátozó gondolataidat, és azt is, hogy hol vannak elakadásaid az életedben. Segítünk abban, hogyan szabadulj meg azoktól, ezért is több a PersonalGuide® mint egy személyiségteszt.

A PersonalGuide® viselkedéselemzés azért is különleges, mert nemcsak az értékeid összesítését kapod vissza, mint az átlagos személyiségteszteknél, hanem az értékeidből összeolvasott következtetéseket, sőt egy személyes cselekvési tervet is. Cselekvési tervet arról, hogy min változtass és hogyan tudsz fejlődni.

A PersonalGuide® viselkedéselemzés alkalmas arra, hogy általa követni tudd a személyes fejlődésed. Az önismereti teszt – viselkedéselemzés és az azt követő személyes konzultáció csak rólad szól. Hatékony önismereti fejlődést tesz lehetővé.

Válassz viselkedéselemzési csomagjaink közül, és kérj személyes konzultációt szakembereinktől.

 

(Cikket írta: Halustyik Melinda)

Csatlakozz a PersonalGuide – Önfejlesztés Facebook csoportunkhoz: