fbpx

Te érezted már valaha azt, hogy bizonyos társadalmi helyzeteket nehezen tudsz kezelni? Hogy rendszeresen izgulsz a találkozók előtt és sokszor egy telefonhívás lebonyolításához is órákig kell erőt gyűjtened? Ilyen szituációk néha bárkinek az életében előfordulhatnak. Azok számára azonban, akik szociális szorongással küzdenek, már természetesnek mondhatók.

Most bemutatjuk a legfontosabb dolgokat, amiket érdemes tudnod a szociális szorongással kapcsolatban, és néhány módszert is hoztunk, amelyek segíthetnek abban, hogy a mindennapok során kezelni tudd a problémát.

 

Mit jelent a szociális szorongás?

A szociális szorongás (másnéven szociális fóbia) egy olyan pszichiátriai betegség, mely során a páciens tartós és irracionális félelmet, szorongást érez társas helyzetekben vagy nyilvános szereplés alatt. Ez a félelem sokszor hatással lehet a munkára, az iskolára és egyéb mindennapi tevékenységekre és negatív irányba befolyásolhatja az ember életét.

A szociális fóbiát sokan egy lapon emlegetik az egyszerű félénkséggel, azonban fontos tudni, hogy ennél többről van szó. A problémával küzdők például gyakran tudják, hogy félelmeik irracionálisak, mégsem tudnak felülkerekedni ezeken. A jó hír azonban az, hogy a szociális szorongás kezelhető.

 

Ne gondold túl a társadalmi helyzeteket

A szociális helyzetekkel kapcsolatos szorongást a legtöbbször az váltja ki bennünk, hogy túlgondolunk egy bizonyos dolgot. Kellemetlennek, kínosnak érzünk egy szituációt, éppen ezért elkezdünk mások fejével gondolkodni: vajon hogyan látták ők a helyzetet? Milyen véleménnyel lehetnek rólunk?

Minél jobban törjük a fejünket, annál negatívabb kép alakul ki bennünk saját magunkról. Pedig az esetek többségében a másik fél sokszor észre sem veszi azokat a tévedéseket vagy hibákat, melyeket mi hatalmas baklövésnek tartunk.

Éppen ezért, ha túlságosan izgulunk vagy félünk kapcsolatot létesíteni másokkal, először is vizsgáljuk meg, nem vagyunk-e nagyon szigorúak önmagunkkal szemben. Amennyiben pedig hajlamosak vagyunk magasra tenni a mércét viselkedésünket illetően, próbáljuk meg az elvárásokat egy normális, hétköznapi szintre csökkenteni.

 

Ne menekülj az éles helyzetektől

A félelem leküzdésének egyik legjobb fegyvere, ha nem futamodunk meg azoktól a szituációktól, amelyektől rettegünk. Ez elméletben egyszerűen hangzik, a valóságban persze nehéz megvalósítani. Ha azonban szisztematikusan látunk neki a probléma kezelésének, az egyáltalán nem lehetetlen.

A szakemberek úgy vélik, hogy ha apró lépéseket teszünk a célunk elérése érdekében, úgy a szorongás hétről hétre, napról napra hatékonyabban csökkenthető. Ez azt jelenti, hogy nem kell egyből a mélyvízbe vetni magadat.

Elég, ha egy e-mail megírásával kezdünk, majd rendszeres telefonbeszélgetésekkel folytatjuk, végül pedig a személyes interakciókba is belevetjük magunkat. Minél rutinosabbak leszünk a különböző helyzetek kezelésében, annál egyszerűbb lesz átlépnünk a következő szintre, és annál magabiztosabban tudunk majd emberek kisebb-nagyobb csoportja előtt is kibontakozni.

 

Ne félj segítséget kérni!

Gyakran megesik, hogy a szociális szorongás olyan méreteket ölt, amely már komoly negatív hatást gyakorol a mindennapjainkra. Erősen megterhelővé válhat például munkába járni és együtt dolgozni másokkal, de elmenni a boltba vagy a tömegközlekedéssel utazni is okozhat kellemetlen érzéseket, vezethet pánikrohamokhoz.

Az ilyen helyzetekben fontos, hogy próbáljunk mindig tiszta fejjel gondolkodni és ne feledkezzünk meg a korábban elért eredményeinkről. Ez rengeteg motivációt adhat és olyan, pozitív érzésekkel tölthet fel minket, melyek segítenek tovább haladni az úton.

Azonban, ha úgy érzezzük, hogy a szorongást nem tudjuk egyedül kezelni, sose féljünk segítséget kérni. Manapság rengeteg szakember áll rendelkezésre, akik rendszeres beszélgetésekkel, és kifejezetten a szociális fóbia kezelésére szolgáló gyakorlatokkal segítenek nekünk abban, hogy túlléphessünk a hétköznapjainkat megmérgező állapoton.

mindenki másképp boldogul című könyv

Kövesd a PersonalGuide Facebook oldalunkat!