fbpx

Mikor éreztél utoljára féltékenységet? Azon sem csodálkoznánk, ha azt mondanád, hogy nagyjából 3 perccel ezelőtt is elöntött a zöldszemű szörnyeteg. Lehet, hogy a környezetedben valaki éppen fontos mérföldkövet ünnepel: házasságot, babát, mesés új házat- bármit, ami neked még csak kilátásban sincs. Esetleg a párkapcsolatban vagy féltékeny? Bármi is legyen az ok, ez az alattomos érzés befészkeli magát a mindennapokba és megkeseríti az életet. Amennyiben te is érintett vagy, olvass tovább és oldjuk meg együtt a problémát.

 

Mi is a féltékenység?

 

„A féltékenység érzése általában a bizonytalanságból fakad.” -mondja Amber Trueblood, a közkedvelt kaliforniai házasság- és családterapeuta. A féltékenység egy mély, belső félelem, hogy te nem vagy méltó arra, amire mások vagy nem érdemled meg, amit mások igen. A féltékenység emellett fakadhat a vélt „méltánytalanság” miatti frusztrációból is. ilyenkor úgy érzed, mintha a másik sikere vagy gazdagsága túl könnyen jött volna.

(A párkapcsolatoknál még beszélhetünk visszamenőleges, azaz retrospektív féltékenységről is. Ez akkor merül fel, ha szinte már egészségtelen módon foglalkoztat partnered romantikus múltja, azaz az exbarátnői.) 

Noha a legtöbben ismerjük a féltékenység érzését, hosszú távon nem érdemes fürdőzni benne. A negatív, kellemetlen féltékenység csökkentheti az önértékelésed, növelheti az érzelmi instabilitásod és a kapcsolatoknak is véget vethet. Amennyiben azon töprengsz, hogyan vethetnél véget a féltékenységi rohamoknak, jó helyen jársz, hiszen alábbi tippjeink segíthetnek.

 

1.      Hajtsd javadra a malmot

 

Ahelyett, hogy mások jólétével lennél elfoglalva, fókuszálj inkább a sajátodra. A féltékenység érzése sokszor nem a másik felé irányul, hanem inkább triggerként működve mutatja neked a problémát, amivel belül küzdesz. Bizonytalanságot érzel, hogy vajon neked lehet-e valaha olyan nagy házad vagy autód, azonban ez a félelem indokolatlan.

 

Attól függetlenül, hogy indokoltak-e félelmeid, való igaz, hogy nagyon fájdalmas és frusztráló elhinni, hogy soha nem érheted el azt, amit más igen. Tehát, amikor féltékenységet érzel a barátod hatalmas autója miatt, először is tudatosítsd, hogy valószínűleg kemény munkával szerezte meg. Erre azonban te is képes lehetsz, ha akarod.

 

Emellett koncentrálj az erősségeidre, készségeidre, képességeidre, tapasztalataidra és álmaidra. Lehet, hogy nem is pontosan azt akarod, amivel más rendelkezik, nem igaz? Tűzz ki saját célokat és használd a megvalósításukhoz erősségeidet.

 

A social média felületeknek se dőlj be, nagy részük csak ámítás. Sokat segíthet a féltékenység leküzdésében, ha abba hagyod a hírfolyamok céltalan görgetését.  A cél tehát, hogy haladj saját álmaid felé, tegyél mindennap apró lépéseket és figyelmed minél hamarabb fordítsd el a féltékenységet kiváltó okról.

 

2.      Cselekedj a féltékenység ellen

 

Amikor féltékenységet élünk át, úgy érezzük, hogy a másik embernek van valamije, amit mi nem kaphatunk meg. Azonban valójában senki nem akadályoz abban, hogy is meg szerezd a vágyott dolgot. Tudd, hogy a másik személy nincs az utadban, az ő sikere nem tesz téged sikertelenné. Csak is rajtad múlik, hogy döntesz.

 

Ne tekintsd mások sikereit úgy, mintha azok előled vennék el a lehetőségeket. Sőt, érdemes azoktól az emberektől tanulni, akikre van okod féltékenynek lenni. Sokat segít, ha látod, hogyan jutottak el oda, ahova. Amikor olyan dolgot csinálsz, amit szeretsz, nem veszed észre, hogy mások mit csinálnak, igaz? Foglald el magad olyan tevékenységekkel, amelyek örömet okoznak és fejlesztik a belső önértékelésed.

 

Első körben ennyi fért bele, de mivel a féltékenység bizony hosszú téma, ezért további cikkekben is foglalkozunk még vele, tarts velünk és fejlődjünk együtt!

Érdemes még ezt is elolvasnod: 3 egyszerű tipp, amely segít az önbizalomépítésben

mindenki másképp boldogul című könyv

Kövesd a PersonalGuide Facebook oldalunkat!