fbpx

Nincs olyan ember, aki ne ismerné a féltékenység mardosó érzését, ezért ezt a témát kifejezetten érdemesnek találtuk arra, hogy bővebben beszéljünk róla. Az első részben meghatároztuk mi is a féltékenység valójában, alább pedig olyan tippeket mondunk, amelyek segíthetnek leküzdeni a zöldszemű szörnyet.

 

Néha több segítség kell

 

Mint minden lelki probléma, a féltékenység is fakadhat mélyebb gyökerekről. Nagyon gyakori, hogy bármennyire is próbálkozol a különböző tippek alkalmazásával, a bántó érzés mégsem szűnik meg. Ilyen esetben érdemes mélyebben a dolgok mögé nézni, hogy megtaláljuk a probléma gyökérokát.

 

Ehhez az úthoz nagyon hasznos lehet egy kiváló önismereti teszt, amely elvezet oda, ahol válaszok várnak a problémákra. Amennyiben úgy érzed, elakadtál, keress fel minket bizalommal és töltsd ki a személyiségtesztet. Ezzel már meg is tetted az első lépést önmagad gyógyítása érdekében. Azonban kanyarodjunk vissza a tippjeinkhez, hiszen még van pár remek ötlet a tarsolyunkban.

 

 Kommunikálj, hogy megállítsd

 

A féltékenység gyakran felvetheti fejét, amikor valaki más eredményeivel hasonlítod össze magad, azonban a romantikus kapcsolatokról még nem beszéltünk. Te is tapasztaltad már az égető érzést a mellkasodban, vagy lüktetett már erősen a halántékod, amikor partnered valaki mással beszélgetett, akit szintén vonzónak talál?  Esetleg úgy érzed, titokban csetel valakivel?

 

Habár a féltékenységet gyakran a szerelem jelének tekintik, Brenda Wade, pHd, klinikai pszichológus másképpen gondolja: „A féltékenység a partner iránti bizonytalanság és a birtoklási vágy jele.” Ez az érzés persze azt is jelezheti, hogy félsz elveszíteni, akit szeretsz.

 

Ahhoz, hogy megbirkózz ezekkel a szúrós, kellemetlen gondolatokkal, el kell jutnod a probléma gyökeréhez. Tisztán és őszintén kommunikálnod kell róla a pároddal. Beszélj arról, hogy egyenlőtlen elköteleződést érzel vagy megbízhatatlannak találod. Tárjátok fel együtt az okokat.

 

Egyébként sok ember vágyik extra figyelemre, hogy kompenzálja saját alacsony önbecsülését. Ennek okán néha direkt generálnak olyan forgatókönyveket, hogy partnerük féltékeny legyen, ezáltal jobban megbecsülve érezzék magukat.

 

A féltékenység leküzdéséhez két érzelmileg érett ember elkötelezett munkája szükséges, amihez első lépés a tiszta és nyílt kommunikáció. Amennyiben párod nem partner a probléma megoldásában, gondolkozz el rajta, hogy valóban megéri-e fenntartani a kapcsolatot.

 

Az önszeretet

 

A féltékenység nagyon gyakran társul alacsony önbecsüléssel és bizonytalansággal. Könnyűnek tűnhet elfojtani a mardosó érzést, azonban az nem jelent hosszú távú megoldást. Mint mindig, a gyógyulás itt is a mélyebb okok feltárásánál kezdődik, ami pedig az önszeretet felébresztése lehet.

 

„A féltékenység gyakran összefügg az alacsony önbecsüléssel, oka lehet a bizonytalanság, az egészségtelen kapcsolati minták vagy a félelem.” – magyarázza Brian Wind, klinikai pszichológus. Ez származhat túl kemény belső kritikából és negatív belső monológokból is.

 

Sokat segíthet az önszeretet felébresztésében, ha minden reggel a tükör előtt elmondasz egy kedves mantrát magadnak. Az is működhet, ha minden este lefekvés előtt leírsz három dolgot, amit aznap jól csináltál vagy szeretsz magadban.

 

Ha önmagad ünneplésével is töltesz némi időt, az jelentősen javíthatja az önbecsülésed. Jó taktika az is, ha minden héten megajándékozod magad valami aprósággal, legyen az egy új ruha, egy mennyei kávé vagy egy esti sorozat. A lényeg a cselekedet érzelmi töltete: önmagadért teszed az adott dolgot, mégpedig azért, mert szereted és becsülöd magad.

 

Reméljük tetszenek a fenti tippek, azonban, ha ezen trükkök alkalmazásával sem érzel nagyobb változást, tudd, hogy sosem késő szakember segítségét kérni. Kezdetben azonban javasoljuk a személyiségteszt kitöltését, ami olyan dolgokra világíthat rá, amire eddig nem is gondoltál volna önmagaddal kapcsolatban.

mindenki másképp boldogul című könyv

Kövesd a PersonalGuide Facebook oldalunkat!