fbpx

Rengetegen aggódunk, félünk a jövőtől, a meg nem történt dolgoktól, de gyakran azok az események is frusztrációt okoznak, amelyek a mindennapokban érnek minket. A szorongás, akárcsak a stressz, szinte már mindennapos jelenség, egyre több helyen üti fel a fejét. Ugyanakkor az is látható, hogy többnyire nem, vagy igen kevesen fordulnak szakemberekhez. Az első lépés többnyire az, hogy magunk próbálunk kilépni ebből az érzetből. (Ajánlom figyelmedbe a stresszkezelési technikák cikkemet is.)

Ahogy azt már egy másik cikkben is írtuk, a szorongásnak számos jele van, melyekkel nem árt tisztában lenni. Ezek is befolyásolhatják azt, hogyan tudjuk leküzdeni egyedül a szorongásunkat.

 

Szorongás, mint állapot

A szorongásra az előbb, mint érzet hivatkoztam, de az a rövid tartamból akár hosszú órákon át, egészen napokig, hetekig is eltarthat. Ez az, amikor olyan feszültnek és túlaggódónak érezzük magunkat, előre vetítve negatív jövőképet. Elbújunk a barlangunkban, amennyire csak lehet.

 

Hogyan küzdhetjük le a szorongásunkat egyedül?

A szorongással együtt az is „jár”, hogy nem merjük felvállalni. Hogy éppen félünk, nehezünkre esik valami, vagy éppen az, hogy segítségre van szükségünk. Nehéz állapot, de azért a jó hír az, hogy a szorongás oldását elkezdhetjük.

  1. Vitaminok: Közismert, hogy némely vitamin éppen az ideigeink nyugtatását segíti elő, e mellett természetesen javítja energikusságunk, lendületességünket, ilyenek a magnézium és a B6-, B9-, B12-vitaminok.
  2. Gyógynövény: Ha már a vitaminok szóba kerültek, a gyógynövényekkel is érdemes foglalkoznunk. A citromfű nyugtató hatású, míg az orbáncfű hangulat- és kedélyjavító hatású, akár teaként is fogyaszthatjuk, ellazulhatunk, vagy épp kicsit könnyedebben fogjuk fel azokat a dolgokat, amelyek éppen történnek.
  3. Sport: A mozgás endorfint termel, ami hétköznapi nevén a boldogsághormon. A rendszeres testmozgás, legyen az akár mindennapos séta, kiszellőztethetjük fejünket, mivel a fizikai igénybevétel eltereli a gondolatainkat is a feladatokról, így szellemileg felfrissülve vághatunk bele újra, szorongás nélkül a továbbiakba.
  4. Gondolkodásmód, viselkedés: Lényeges, hogy lássuk, hol ér minket szorongás, mely területen. Ehhez pedig tudnunk kell, hogy milyen helyzetben, hogyan viselkedünk. Kivel szemben, milyen kommunikációt engedünk meg magunknak. Néha – ha megfigyeled önmagad -, ezek jellemzők rád, azaz többnyire megjósolható az, hogy mit fogsz reagálni.
  5. Önismeret: Ha ismered saját magad, a belső világod, tulajdonságaid, erősségeid és gyengeségeid, akkor a szorongásod is jobban tudod kezelni. Talán nem is a kezelés a legjobb szó, hanem az, ahogy a szorongásodhoz hozzáállsz, az tud változni.

 

A szorongásod leküzdése önismerettel

Talán a legutolsó az egyik legfontosabb pont, hiszen, ha tisztában vagy az értékeiddel, az erősségeiddel, akkor tudod, hogy mi az, vagy mik azok a „nyomógombok”, amelyek a szorongást kiválthatják belőled. Így ezekre tudsz megoldást keresni, hogy leküzdhesd a szorongásod. Ebben segít a PersonalGuide viselkedéselemzés, hiszen egyrészt tükröt mutat magadról,a  viselkedési szokásaidról, ugyanakkor azokra a területekre is rávilágít, melyeket érdemes támogatnod, fejlesztened, többek között azért, hogy ne, vagy sokkal kisebb mértékben fogjon el szorongás egy-egy helyzetben.

 

Egyedül kell leküzdened a szorongást?

Tételezzük fel, hogy már ismered a módszereket, és mégis szorongsz. Fontos, hogy tudd, hogy nem kell minden esetben egyedül lenned. Ahogy az előzőekben olvashattad, bizony ma már számos lehetőséged van arra, hogy foglalkozz a szorongásoddal, ugyanakkor, ha nehezebb számodra egyedül, vagy nem tudod, hogy indulj neki, akkor érdemes szakemberhez fordulnod. A PersonalGuide elemzésénél lehetőséged van szakértői beszélgetést is kérned, amellyel átbeszélhetitek akár azt is, ahol a szorongást erősebben érzékeled. E mellett bejelentkezhetsz pszichológushoz, coach-hoz, akik szintén abban fognak Neked segítséget adni, hogy többek között a szorongásod oldódjon.

Az azonban bizonyos, hogy először önmagad szükséges megismerned. Fontos ehhez az énkép is, hogy milyennek tartod magad, és akár első lépésként a szorongásod oldására igénybe vehetsz gyógynövényeket, mozoghatsz. Ha pedig nem boldogulnál egyedül, légy bátor, és merj segítséget kérni, hogy életed ne keretek és korlátok között teljen, hanem kiteljesedhessen.

 

Csatlakozz a PersonalGuide – Önfejlesztés Facebook csoportunkhoz: