fbpx

Mi a kiégés (burnout) kifejezés fogalma? Mit jelent a kiégés?

A kiégés hosszabb ideig tartó stressz, elsősorban fokozott érzelmi megterhelés következtében alakul ki. Gyakorlatilag egy kimerültségi állapotot jelent, egy olyan állapotot, amikor már úgy érezzük, nem bírjuk tovább. Tartós tehetetlenség, inkompetencia-érzés, csökkent munkakedv és motiváció jellemzi a kiégés állapotában lévő személyt.

A kiégés legtöbbször egy hosszantartó, krónikus folyamat, ami együtt jár a stresszel, amiből nem tudunk kilépni.

 

A gyakorlatban hogyan néz ki a stressz folyamata?

Az életünknek van egy állapota, amit fent kell tartanunk. Képzeljük ezt egy egyenes vonalnak, amit nem dönthetünk meg.

Például:

  • A fizetésünkre minden hónapban szükségünk van, ezért dolgoznunk kell, nap mint nap.
  • A megszületett gyermeket nem küldhetjük vissza, gondoskodnunk kell róla.

Ennek az állapotnak a fenntartása, azaz a vonal egyenesben tartása stresszt okoz, amit nem tudunk legyőzni. Azt érezzük hogy ebben kimerülünk, nem bírjuk tovább, mintha egy taposó malomban lennénk ahol mindig újra és újra ugyanaz történik.

 

A kiégés tünetei

A kiégés nem alakul ki egyik napról a másikra, hanem egy hosszabb folyamat eredménye. Jelei összetettek lehetnek, személyenként eltérhetnek, azonban az alábbi 3 fő jellemző közül legalább az egyik mindig jelentkezik.

Emocionális kimerültség: érzelmi kimerültség, a személy mind fizikailag mind mentálisan fáradt, nem tud koncentrálni a feladataira. Olykor a mindennapi rutin fenntartására sincs energiája, a másokról való gondoskodást pedig már szinte lehetetlen feladatnak érzi.

Deperszonalizáció: amikor valaki a kiégés olyan fázisába kerül, amikor már nem szeretne kapcsolatban lenni senkivel. Sokszor ez az egyik legintőbb jel és könnyen észrevehető, ha korábban az illető szívesen ment társaságba, ettől azonban már elzárkózik. Eltávolodik a barátaitól, családjától cinikussá válhat és elveszítheti az empátiáját. Úgynevezett robotszerű üzemmódba kerül.

Csökkent teljesítmény: a személy úgy érzi, nem képes hatékonyan teljesíteni a munkáját és emiatt csökken az önértékelése is.

 

A kiégés betegség?

A kiégés nagyon fontos jellemzője, hogy belülről érezzük, hogy valami nem stimmel, de ez kívülről nem látszik. Egy idő után a korábban kedvelt tevékenységek már nem okoznak ugyanolyan örömöt, nem vagyunk képesek ugyanolyan örömmel végezni, mint korábban.

Emiatt sokszor tévesen összekeverik a depresszióval. Azonban a depresszió és a kiégés között van egy nagy különbség. Ha a kiégés okát megszüntetjük, a stressz elmúlik és a kiégés állapotából is kikerül az illető. A depressziónál sajnos ez nem így működik.

A kiégés nem betegség, hanem egy állapot, amit külső tényezőkből adódó stressz vált ki.

 

A munkahelyi kiégés

munkahelyi kiégés

A kiégést sokszor azonosítják az egészségügyi és oktatási ágazatban dolgozókkal. Valójában azonban csak ezekről a területekről vált ismertté először maga a kifejezés, de a kiégés bármilyen munkakörben és az élet bármely területén előfordulhat.

A munkahelyi kiégés a hosszú távon fennálló, folyamatosan magas elvárások és a magas teljesítmény kényszer, irreális elvárások, ellentmondó vezetői kommunikáció, rossz munkahelyi légkör miatt alakulhat ki. Az állandó stresszhelyzet miatti fokozott érzelmi megterhelés következtében mentálisan, érzelmileg és fizikailag jelentkező kifáradás jön létre, melynek következménye a kiégés.

Az állapot során a személy tartós tehetetlenséget, inkompetencia-érzést, csökkent munkakedvet él meg, motivációja és teljesítménye csökken, munkahelyi elfoglaltságait monotonnak és értéktelennek ítélheti meg.

Mindezek következményeként a munkahelyi kapcsolatok felszínessé vagy éppen konfliktusossá válhatnak, a személyes szükségletek háttérbe szorulnak, és akár egészségkárosodás is kialakulhat.

 

Kiégés anyaként

Ahogy korábban írtam, a kiégés nem csak a munkahelyen jelenhet meg, az anyai kiégés is létező jelenség.

 Az anyai kiégés szindrómát a nemzetközi szakemberek valódi és komplex problémaként ismerik el, amibe beletartozik az anyává válással járó lelki és mentális változás, a környezetünk hatásai, a szülői mintáink, a gyermekkori tapasztalataink, a párkapcsolatunk aktuális állapota, az önismeretünk, a gondolkodásmódunk, stb.

Emellett a szülőséget gyakran bizonytalanságnak élik meg az anyák, hiszen visszajelzést általában csak arról kapnak, ha esetleg valamit nem csinálnak jól. Ha a gyerek jól van, nincsen vele semmi gond, azt mindenki természetesnek veszi, ellenben ha bármi probléma van vele, akkor bizony az az általános reakció, hogy az anya nem csinál valamit jól.

Ha anyaként kiég valaki és felmerül benne a gondolat, hogy ő ezt már nem képes tovább csinálni, azonnal le is tiltja ezt a gondolatot magában, hiszen a társadalom azt várja el tőle, hogy minden helyzetben álljon helyt anyaként. Nem lehet fáradt, nem lehet kimerült, nem érezheti azt, hogy neki ez a helyzet sok.

 

Figyelj magadra!

Mivel a kiégést sokszor a gyengeséggel azonosítjuk, ezért aki ebbe az állapotba kerül, nem  kommunikálja a környezete felé, nem kér segítséget, inkább hárítja magától. Közben belül azt érzi nem bírja tovább, felőrlődik.

Mennyivel egyszerűbb lenne, ha megengedhetnénk magunknak, hogy kimerültek legyünk, hogy bevalljuk, elveszthettük a motivációnkat feleségként vagy férjként, hogy a munkánk nem tölt el olyan örömmel, mint korábban. Fontos lenne, hogy ezeket az érzéseket ki tudjuk mondani és mutatni, kommunikálni tudjuk, mert ezzel a megoldáshoz is közelebb kerülnénk.

A PersonalGuide teszt képes a kiégés legkisebb jelét is azonosítani. Megmutatja a motiváltsági szintet és kiégettségi állapotot. Sokszor látjuk azt, hogy a tesztkitöltők belül ezt érzik, de nem beszélnek róla, nem mondják el milyen állapotban vannak, mert legtöbbször nincsenek rá szavaik sem.

A kiégés egy súlyos probléma, de megelőzhető és kezelhető. Ha felismered a tüneteket és időben teszel lépéseket, elkerülheted a súlyosabb következményeket.

Ezért mindenkinek javasoljuk a viselkedéselemzési tesztünk kitöltését még akkor is, ha nem érzi magán a kiégés jeleit, hiszen a nagyobb bajt jobb megelőzni, mint később a már kialakult rossz állapotot helyrehozni.

Olvasd el ezeket is:

Mit tehetek kiégés ellen?

Mentális segítséghez hogyan válasszak segítő szakembert?

Kövesd a PersonalGuide Facebook oldalunkat!