fbpx

Gondolkodtál már azon, hogy belevágsz a nagy kalandba és külföldre költözöl? Vagy már ott élsz egy idegen országban és úgy érzed, megváltoztál azóta, hogy elhagytad a hazádat?

A külföldre költözés nem csupán új munkahelyet és lakókörnyezetet jelent, hanem bizony jelentős hatással lehet a személyiségünkre is. Ebben a cikkben megnézzük, hogyan alakíthatja át a külföldi élet a személyiségedet, és mire számíthatsz a kihívásokkal és új élményekkel teli élethelyzetben.

 

A külföldi élet során felmerülő új kihívások és személyiségünk kapcsolata

Különböző okok miatt dönthetünk a külföldre költözés mellett. Jobb munkahelyi lehetőségek, új kultúrák megismerése, nyelvtanulás, vagy akár a kalandvágy. Akármelyik ok is vezérel minket, a kihívások sosem maradnak el. Azonban ezek a kihívások nem csupán akadályok, hanem a személyiségfejlődésünk pozitív előmozdítói is lehetnek.

A külföldre költözés során kénytelenek leszünk önállóbbá válni, alkalmazkodni egy új környezethez és kultúrához, kitartóan küzdeni a céljainkért. Ezek a küzdelmek megerősítik az önbizalmunkat, rugalmasabbá és nyitottabbá tesznek bennünket. Azonban általában ez igen hosszú út mire eddig eljutunk, a legtöbb embernek a kezdet tele van nehézséggel.

 

Külföldre költözés okozta kultúrsokk

Új életet kezdeni külföldön nem megy zökkenők nélkül. A kultúrsokk egy természetes jelenség, amellyel szinte mindenki szembesül, aki új országba költözik. A beilleszkedés során új szokásokkal, elvárásokkal, értékkel, kommunikációs stílussal kell megismerkednünk és ez legtöbbször egyfajta zavarodottságot okoz.

 

Külföldre költözés okozta kultúrsokk

 

A kultúrsokk fázisai a következők:

  • A mézesmadzag időszaka: Ekkor minden lenyűgöző és érdekes. Ez a pozitív érzés az újdonság varázsából fakad. Élvezzük a különböző emberek számunkra szokatlan viselkedését, az eltérő életmódot, a szokatlan ételeket, az időjárást, az új helyek és érdekes környezetek felfedezését.
  • A kiábrándulás: Elkezdenek hiányozni a hazánkból megszokott dolgok, és pont a korábban érdekesnek tartott apróságok kezdhetnek el frusztrálni, mint például a kulturális különbségekből adódó élethelyzetek. Ekkor érkezik meg a zavarodottság, elbizonytalanodás érzése. Ez egy teljesen normális pszichológiai és érzelmi reakció, bárkit érinthet kortól, nemtől, háttértől függetlenül.
  • A beilleszkedés: Fokozatosan megtanulunk alkalmazkodni az új környezethez és integrálódni a helyi társadalomba. Ebben az időszakban már inkább elfogadóak vagyunk, felismerjük hogy sokszor az új nem csak más, hanem akár jobb is mint a korábbi életünk.
    Lassan kialakul az otthonosság érzése is, ilyenkor már a legtöbb embernek vannak közelebbi ismerősei is és ezek az új kapcsolatok segítik a beilleszkedést.
  • A „mester szakasz”: Kialakul egyfajta kettős identitás, magunkévá tesszük az új kultúra elemeit, de a régi értékeinket sem felejtjük el. Aki idáig eljut, általában már szinte anyanyelvi szinten beszéli az új nyelvet, otthonosan mozog minden helyzetben és a honvágya is megszűnik.

Nem mindenki esik át minden szakaszon és a szakaszok időtartama, tünetei és intenzitása is egyénenként jelentősen eltérhet, ami mögött általában a személyiségünk áll.

A kultúrsokk intenzitása annál nagyobb, minél nagyobb a különbség aközött a két kultúra között, ahonnan jöttünk és ahova érkeztünk. Ezt tompíthatjuk azzal, ha előre, jó alaposan felkészülünk a célország adottságaiból, szokásaiból, kultúrájából.

 

A külföldi élet nehézségei -Nyelvi akadályok

Az idegen nyelvű környezetben való boldoguláshoz elengedhetetlen a kommunikációs készségek fejlesztése. Ha beszéljük az adott ország nyelvét, könnyebb dolgunk van, de még akkor is kitartás és önbizalom szükséges a nyelvi akadályok leküzdéséhez. Ne féljünk hibázni, merjünk beszélni a helyiekkel, és ne adjuk fel, ha nem értünk meg mindent elsőre.

A új nyelv mindennapi életben való használata során fejlődik az önbecsülésünk és büszkék leszünk magunkra, ha sikerül elérnünk a célunkat. Legyen az egy kiló kenyér megvásárlása a boltban vagy egy fontos hivatalos ügy elintézése.

 

Új élet külföldön elképzelhetetlen új személyes és munkahelyi kapcsolatok nélkül

A külföldi élet során új emberekkel ismerkedünk meg, új barátokat szerzünk és új munkahelyi kapcsolatokat építünk ki. Ezek a kapcsolatok segítenek beilleszkedni az új környezetbe, és szintén hozzájárulnak a személyiségünk fejlődéséhez.

A külföldi barátok segítenek megérteni a helyi kultúrát, bepillantást engednek a helyiek gondolkodásmódjába és szokásaiba. A külföldön szerzett barátságok gyakran mélyebbek és tartósabbak, mint a hazánkban lévők. Ennek oka, hogy az otthontól távol jobban támaszkodunk egymásra, és nyitottabbak vagyunk mások felé. A különböző kultúrákból származó barátoktól új nézőpontokat tanulhatunk, ami tágítja a látókörünket és toleránsabbá tesz bennünket.

A munkahelyi kapcsolatok révén új szakmai ismereteket és tapasztalatokat szerezhetünk, fejleszthetjük a kommunikációs és csapatmunka-készségeinket. A külföldi kollégákkal való együttműködés során megtanulunk alkalmazkodni a különböző munkastílusokhoz és hatékonyabban kommunikálni.

Azonban lehetnek ettől eltérő tapasztalatok is, hiszen a helyiek mentalitása, temperamentuma teljesen különbözik például Olaszországban és Finnországban. Előbbiben nem lesz probléma akár már az első héten barátokat szerezni, míg utóbbiban bizony akár évekbe is telhet mire egy finnt barátunknak nevezhetünk.

Nagy előny, ha már a kiköltözés előtt tisztában vagyunk a saját személyiségünkkel, viselkedésünkkel és olyan országot választunk, ami ehhez a legjobban passzol.

 

A külföldi élet hatása az önismeretre és önfejlesztésre

A külföldi élmények során rengeteg új helyzettel és kihívással kell szembenéznünk, amelyek önismeretre és önreflexióra késztetnek. Használjuk ezt ki arra, hogy távol a megszokott környezettől, jobban megismerjük önmagunkat, erősségeinket és gyengeségeinket, értékeinket és céljainkat.

 

A külföldi élet hatása az önismeretre és önfejlesztésre

 

Az önfejlesztésre számos technikát alkalmazhatunk:

  • Naplóírás: Jegyezzük fel a gondolatainkat, érzéseinket és tapasztalatainkat a külföldi élet során.
  • Meditáció: Segít ellazulni, lecsendesíteni az elmét és jobban összpontosítani a belső hangunkra.
  • Tudatos jelenlét: Gyakoroljuk a tudatos jelenlétet a mindennapi tevékenységek során. Éljük meg a pillanatokat, hogy teljes valójában értékelhessük az új élményeket.
  • Tanácsadás: Ha úgy érezzük, szükségünk van segítségre a beilleszkedéshez vagy az önismerethez, forduljunk coachoz vagy pszichológushoz.

Ehhez első lépésként kiváló döntés a PersonalGuide teszt kitöltése, akár már a költözés előtt is! A teszt 236 kérdés megválaszolása alapján több tucat jellemzőt vizsgál.
A PersonalGuide teszt által kimutathatóvá válik, ami benned van. Felismered és megérted saját működésed, reakcióid, valamint egy cselekvési tervet kapsz ahhoz, hogy az erőforrásaid felfedezve és azokra támaszkodva pozitív irányú változást indíts el az életedben.

A külföldi élet és munkavállalás nem csupán fizikai, hanem személyiségbeli utazás is egyben. A kihívások, az új élmények és a kulturális sokszínűség mind hozzájárulnak ahhoz, hogy gazdagabbá, nyitottabbá és magabiztosabbá váljunk. Ez az út sokkal könnyebb lesz, ha már előtte is ismered önmagad, a viselkedésed mozgatórugóit.

Az élet külföldön nem mindenkinek való, de aki belevág, az egy felejthetetlen kalandban vehet részt. Azonban a külföldi élet nem csupán egy nagyszerű lehetőség, hanem felelősség is. Tisztelettel és nyitottsággal forduljunk a helyi kultúra és az emberek felé, hogy a beilleszkedés minél zökkenőmentesebb lehessen.

Remélem, ez a cikk hasznos volt akkor is, ha csak tervezed a külföldre költözést, vagy már külföldön élsz és szeretnéd jobban megérteni a külföldi élet személyiségedre gyakorolt hatását.

Ha külföldön élsz, oszd meg velünk a saját történetedet és tapasztalataidat, te hogyan élted meg a kultúrsokkot, milyen változást vettél észre a személyiségedben! Történeted tanulságos lehet mások számára is.

Kövesd a PersonalGuide Facebook oldalunkat!