fbpx

A modern élet tele van kihívásokkal. A kihívások pedig együtt járnak azzal, hogy a stressz sokszor átveszi az uralmat a mindennapjaink felett. A vállunkra nehezedő munkahelyi nyomás, a családi felelősségek és személyes gondok egytől egyig olyan tényezők, amelyek negatívan befolyásolhatják teljesítményünket.

A jó hír azonban az, hogy a stressz néhány egyszerű szokás és gyakorlat segítségével is hatékonyan kezelhető, nem feltétlenül van szükségünk terápiára vagy drága wellness hétvégékre. Ebben a bejegyzésben mutatunk néhány egyszerű módszert, amelyek segítenek a stressz legyőzésében, ezáltal pedig abban, hogy nyugodtabbak, felszabadultabbak és nem utolsósorban sikeresebbek lehessünk a hétköznapok folyamán.

 

Légzőgyakorlatokkal a nyugalomért

A stresszoldás egyik hatékony formáját a fizikai relaxációs technikák, például a légzőgyakorlatok alkalmazása jelenti. A lassú és mély légzés segít leküzdeni a szorongást és csökkenteni a szervezet megnövekedett stressz-szintjét.

A legjobb hatás érdekében érdemes lehet kipróbálni az úgynevezett „4-7-8 légzéstechnikai módszert”. Számoljunk magunkban négyig, közben lélegezzünk egy mélyet. Tartsuk bent a levegőt további hét másodpercig, majd engedjük ki, miközben nyolcig számolunk. Ezt a gyakorlatot néhány percen át ismételjük. Egy idő után észrevesszük majd, hogy fokozatosan csökken a szorongás érzése.

 

Tudatos jelenlét a pillanatok megéléséért

Egy másik hatékony technika az úgynevezett mindfulness, azaz a tudatos jelenlét gyakorlása. A tudatos jelenlét segít abban, hogy a figyelmünket mindig a jelen pillanatra összpontosítsuk, elkerülve ezáltal azokat az aggodalmakat, melyeket múltbéli helyzetek vagy épp a jövő kilátástalansága okoz.

Csak üljünk le kényelmesen, csukjuk be szemünket, és figyeljünk a saját légzésünkre. Vegyünk egy mély levegőt, majd lassan fújjuk ki azt. Összpontosítsuk figyelmünket a lélegzésére. Ha úgy érezzük, a gondolataink túlságosan elvándorolnának, irányítsuk őket újból a lélegzésére. Ezáltal nemcsak segítjük a relaxációt, de százszázalékosan képesek is leszünk megélni a nyugtató pillanatot.

 

Aktív életmód a boldogsághormonok felszabadításáért

A harmadik technika, amely segíthet a stressz oldásában, nem más, mint az aktív életvitel. A testmozgás kiváló stresszoldó, mivel segít felszabadítani a boldogsághormonokat és kiadni magunkból a testben felgyülemlett feszültséget. A rendszeres testmozgás ezáltal javítja az általános hangulatot és csökkenti a stresszt.

Nem szükséges persze intenzív edzésprogramba kezdenünk, ha erre nincs időnk és kapacitásunk. Egy rövid séta a szabadban vagy néhány dinamikus nyújtógyakorlat is segíthet abban, hogy jelentős javulást tapasztaljunk a közérzetünkben.

 

Kreativitással a jó hangulatért

Ha szeretnéd, hogy a stressz elkerüljön a hétköznapokban, érdemes kipróbálnod néhány kreatív önkifejezési formát is, mint például festést, az írást, vagy a zenélést.

A kreativitás egyrészt szórakoztató, másrészt pedig segít a stresszoldásban is, hiszen lehetőséget ad az érzelmek kifejezésére és feldolgozására. Ezáltal képesek lehetünk kezelni azokat az indulatokat, melyeket másképp nem, vagy csak nagyon nehezen tudnánk levezetni.

 

Ha egyedül nem megy, kérjünk segítséget

Az élet tele van stresszforrással. Fontos azonban megtanulnunk, hogyan kezelhetjük a feszültséggel járó helyzeteket. A fentebb említett egyszerű gyakorlatokat könnyen beépíthetjük a napirendünkbe, rendszeres alkalmazásuk pedig segít abban, hogy kiteljesedhessünk és élvezhessük a mindennapokat.

Ha pedig úgy érezzük, hogy a nyomás túl nagy, ne féljünk segítséget kérni. A szakemberek mellett a barátok és a családtagok is sokat segíthetnek abban, hogy képesek legyünk hatékonyan levezetni a hétköznapok során a vállainkra nehezedő stresszt!

Kövesd a PersonalGuide Facebook oldalunkat!