fbpx

Életünk során mindnyájan éreztünk már erős szívfájdalmat: van, aki gyakrabban élt már át csalódást, a szerencsések kevesebbszer. Bizonyára minden alkalommal felmerül a kérdés: hogyan engedjem el? Hogyan érjem el, hogy tovább tudjak lépni a múlt sérelmein?

A múlthoz való ragaszkodás néha tudatos döntés, viszont az elengedés és továbblépés szintén a te döntésed, tehát igen, véget vethetsz a fájdalmaknak! Alább összegyűjtöttük a legjobb tippeket, ha el szeretnél engedni valamit. Szerencsére annyi remek tanácsunk van, hogy nem férnek el egy cikkben, ezért ne feledd elolvasni a második részt sem!

 

A hozzáállás dönt

Ha más nem is, de egy dolog mindenképpen összeköt minket, embereket: a fájdalomérzés képessége. Legyen szó fizikai vagy érzelmi fájdalomról, legtöbbünknek vannak tapasztalatai a témában. A nagy különbség inkább abban rejlik, hogy ki hogyan kezeli az adott fájdalmakat.

De vajon honnan tudod, hogy egy bizonyos sérelem feldolgozott-e már, vagy még mindig belülről emészt? Annak a jele, hogy van még dolgod a témában az, hogy az élet bizonyos területein megrekedsz és nem haladsz előre. A másik intő jel pedig, ha a gondolataid folyamatosan az adott téma körül forognak és negatív érzelmeket okoznak.

A sérelmek gyógyításának egyik legjobb módja, hogy levonjuk a tanulságot a leckéből és ezeket felhasználva erősebbé tesszük magunkat. A tipikus „mi lett volna ha” gondolatmenetek olykor vonzóak lehetnek, viszont minden bizonnyal visszatartanak a fejlődéstől és a továbblépéstől.

 

Ha van egy adott témád, amin szeretnél túl lépni, kövesd az alábbi tippeket.

 

  1. Hozd meg a döntést

 

Amikor sérelem ér, el kell jutnod arra a szintre, hogy felismerd a problémát és aztán eldöntsd, hogy lépéseket teszel a megoldás érdekében, legyen az elengedés vagy megküzdés. Amikor tudatosan döntést hozol, fontos, hogy magadra koncentrálj és őszintén akard a megoldást. Ez az első, de egyben legfontosabb döntés, amit akár már most meghozhatsz!

 

  1. Szüntesd meg a problémát

 

Igazán evidensnek hangzik, igaz? Mégsem ritka, hogy a fájdalmat okozó probléma még mindig az életünk része, legyen az egy személy, vagy helyzet. Ramani Durvasula, PhD klinikai szakpszichológus szerint a fizikai és pszichológiai távolságtartás segíthet az elengedésben, annál az egyszerű oknál fogva, hogy a probléma oka egyáltalán nincs a látóterünkben, így levesebb impulzus ér tőle.

 

  1. Hozz létre egy mantrát

 

Amikor egyedül vagy a gondolataiddal és a negatív érzések egyre erőteljesebben támadnak, érdemes kitalálnod egy mantrát, amit elkezdesz magadban ismételni. Amikor egy szituációra gondolsz, például amikor egy egyébként is nehéz napodon egy bunkó sofőr neked is tolat az autójával és te azt hajtogatod magadban: nem hiszem el, hogy ez velem történt!

 

Veled is előfordult már hasonló? Ne engedd, hogy a negatív spirál magával ragadjon, találj ki egy saját fegyvert, ami lehet akár egy mantra. A negatív dialógust cseréld ki inkább arra: szerencsés vagyok! Ismételd addig, amíg el nem múlik a feszültség.

 

  1. Maradj a jelenben

 

Minél inkább képes vagy a jelenre összpontosítani, annál kisebb hatást képes rád gyakorolni a múlt és a jövő. A tudatos jelenlét megteremtése hatalmas feladat, ezért itt csak említést teszünk róla. Azonban már ma elkezdheted a gyakorlást.

 

Beugrott egy múltbéli gondolat, ami bánt? Tereld a gondolataidat arra, amit abban a pillanatban éppen csinálsz. Ha éppen vezetsz, figyeld teljes erőbedobással az utat, számold az autókat vagy nevezd meg a közlekedési táblákat. Ne engedd, hogy a múltban történtek visszahúzzanak.

 

Szerencsére itt még nincs vége, hiszen rengeteg kitűnő tippünk van még ahhoz, hogyan engedd el a múltbéli sérelmeket. Tarts velünk a következő részben is!

mindenki másképp boldogul című könyv

Kövesd a PersonalGuide Facebook oldalunkat!