fbpx

Az elengedés valódi művészet, ezért is érdemes mélyebben is beleásnod magad a témába. Főképp akkor, ha veled is történt olyan esemény, vagy rosszul elsült szituáció, ami a mai napig nem hagy nyugodni. A sérelmek elnyomása és tovább cipelése negatívan hathat az egész életedre, ezért tedd meg az első lépést és olvasd el az alábbi cikket. (Ez az előző cikk folytatása.)

 

A sérelmeink gyakran olyan hosszú időn át vannak velünk, hogy csak még jobban ragaszkodunk hozzájuk. Egy biztos: amennyiben úgy döntesz, hogy változtatni fogsz életed jelenlegi állásán, bizonyára el fogod érni a vágyott megkönnyebbülést vagy célt, ha teszel is érte. A döntés a te kezedben van. Amennyiben még mélyebbre szeretnél nézni, töltsd ki személyiségtesztünket is, ami hatalmas változásokat képes generálni az életedben. De addig is, folytassuk az elengedés különböző technikáival.

 

5. Légy elfogadó magaddal

Amennyiben nem tudsz elengedni egy bizonyos helyzetet vagy fájdalmas érzést, ráadásul ezért még kritizálod, bántod is magad, itt az ideje, hogy gyakorold az együttérzést. Gondolj bele, vajon, ha a gyermeked vagy egy barátod osztaná meg a fájdalmait veled, akkor is elutasítóan és bántóan reagálnál? A válasz valószínűleg nem.

Amennyiben elfogadással és szeretettel fordulsz önmagad felé, valójában meg is tetted az első lépést az elengedés irányába. Ne légy szigorú, ha nem megy elsőre, az empátia felébresztése önmagunk iránt nem kis feladat.

 

6. Engedd meg, hogy fájjon

Te is igyekszel elkerülni a negatív érzelmeket? Ez normális emberi reakció, hiszen azok fájdalmat okoznak, miért is ne szeretnénk eltűntetni őket? Igazán nehéz szembenézni a bánat, a szorongás, a harag vagy a csalódás érzésével.

Éppen ezért a legtöbben megpróbálják kizárni az érzéseket, ami azonban nagyban megnehezíti az elengedés folyamatát. Ne elnyomd a negatív érzést, hanem próbáld meg felszínre hozni és átérezni – akkor is, ha fáj – és aztán pedig engedd kiáramolni azt. Habár elsőre ijesztőnek tűnhet szembenézni és valóban átélni a fájó érzéseket, ez az egyik alappillére a gyógyulásnak.

 

7. Ne várj a bocsánatkérésre

Amennyiben bocsánatkérésre vársz attól a személytől, aki a múltban megbántott vagy fájdalmat okozott, az lelassítja az elengedés folyamatát. Ha sérelmeket és fájdalmat érzel egy szituáció miatt, ne várj a másik fél reakciójára.

El kell fogadnod, hogy talán soha nem fog tőled bocsánatot kérni. Nem könnyű, de ennek elfogadása meggyorsíthatja a gyógyulást. Emellett ne felejtsd el, hogy talán önmagadnak is meg kell bocsájtanod.

 

8. Beszélj róla

Amikor fájdalmas érzések feldolgozásával küzdesz, engedd meg magadnak, hogy beszélj róla másoknak. Lehet, hogy szégyelled a történteket, de az is lehet, hogy azt gondolod, senkit nem érdekelnek a problémáid. Próbád leküzdeni az érzést és beszélj a történtekről. Egy elfogadó barát vagy terapeuta sokat segíthet ebben.

 

9. Fejezd ki a szereteted

Amikor nap mint nap fájdalmas érzésekkel küzdünk, az élet szomorúnak és negatívnak tűnik. Érdemes ilyenkor időt szánni az öngondoskodásra. Legyen az új határok felállítása, az önismeret fejlesztése, vagy akár az, hogy megtanulunk nemet mondani.

Az is kiváló módszer, hogy olyan dolgokat és tevékenységeket engedsz meg magadnak, amelyeket eddig nem tettél. Minél jobban be tudod építeni az öngondoskodást a mindennapokba, annál erősebb leszel.

 

10. Vedd körül magad szeretetteljes emberekkel

A sort egy igazán fontos tanáccsal zárjuk: tölts több időt olyan emberek társaságában, akik feltöltenek. Támaszkodj bátran szeretteidre, barátaidra, hiszen nem kell minden nehéz időszakot egyedül átvészelned. A jó társaság mindig emlékeztet téged arra, hogy a sok fájdalom mellett temérdek jó és szép dolog is van az életben.

mindenki másképp boldogul című könyv

Kövesd a PersonalGuide Facebook oldalunkat!