fbpx

Nemet mondani sokszor nem egyszerű feladat. Ennek oka, hogy úgy gondoljuk, ha nemet mondunk valakinek, azzal megbántjuk az illetőt. Ennek következtében pedig inkább olyan feladatokat is magunkra vállalunk, amelyeket nem szívesen végzünk el.

Ha azonban szeretnénk egészséges és harmonikus emberi kapcsolatokat építeni, mindenképp meg kell tanulnunk, hogyan mondjunk nemet. Ami hosszabb távon nemcsak számunkra, de mindkét fél számára előnyös.

Ebben a bejegyzésben hoztunk néhány hasznos tanácsot, amelyek segítenek abban, hogy megtanuljunk nemet mondani, ezáltal pedig felszabadultan élhessük hétköznapjainkat és új szintre emeljük kapcsolatainkat.

 

Tudd, miért mondasz nemet

Amikor nemet szeretnél mondani egy feladatra, először is gondold át, hogy pontosan miért nem tudod vagy akarod bevállalni azt. Gondolj arra: mi az a 3–5 dolog, ami jelenleg a legfontosabb az életemben? Az adott feladat elvégzése hozzásegít ahhoz, hogy elérd az ezekkel kapcsolatos céljaidat?

Fontos, hogy ezeket átgondold, hiszen az ember ideje véges. Ami azt jelenti, hogy bizonyos kérésekre meg kell tanulnod nemet mondani, annak érdekében, hogy igent mondhass a számodra igazán fontos dolgokra.

Ha szeretnéd, a prioritásaidat akár össze is írhatod egy appba vagy egy füzetbe. Ez segít abban, hogy a hétköznapokban is emlékezz a céljaidra és mindig határozottan cselekedhess az elérésük érdekében. A másik fél csalódottsága helyett pedig összpontosíts azokra a pozitív dolgokra, amelyek megnyílnak előtted, ha egy kérést visszautasítasz.

 

Légy őszinte

Sokan esnek abba a hibába, hogy ha nem akarnak elvállalni egy feladatot, apró füllentésekkel, féligazságokkal próbálják meg rávezetni a másik felet arra, hogy nem fér bele az idejükbe. „Épp haza kell utaznom meglátogatni a szüleimet és a macskát is állatorvoshoz kell vinni másnap” Ugye mindenkinek ismerősek az ehhez hasonló, átlátszó kibúvók? Az azonban, ha nem vagyunk őszinték, sosem jelent megoldást a problémákra. Sőt, az esetek többségében csak újabb problémákat szül.

Az emberek többsége ráadásul könnyebben elfogadja a nemleges választ abban az esetben, ha tudja, hogy őszinték vagyunk velük. Ha például túlságosan zsúfoltak a mindennapjaid, nyugodtan mondd el a másik félnek, hogy miért nem fér bele a kérése a napirendedbe. Ez képes lehet a legrámenősebb ismerőst is lefegyverezni, hiszen a nemleges válasz ellenére is azt sugallja, hogy bizalmi kapcsolatban álltok és jó barátodnak tartod őt.

 

Ne feledd: nem lehet mindenkinek megfelelni

Mindig akadni fognak olyan emberek, akiknek az őszinteség sem elég. Ők azok, akiknek bármilyen módon szeretnéd a tudtára adni, hogy egy feladat nem fér bele az idődbe, meg fognak sértődni rád. Emiatt azonban nem kell aggódnod. Hogy miért?

Azért, mert az emberek többsége járt már hozzád hasonló cipőben, és megérti azt, ha valamiben az energia vagy az idő hiánya miatt épp nem tudsz nekik segíteni. Ha valaki azonban csak a saját szempontját veszi figyelembe, az azt jelenti, hogy egy csepp empátia sem szorult belé. Az ilyen emberekkel pedig talán jobb is külön utakat járni.

Összességében tehát a magabiztosság és az őszinteség a két legjobb fegyver, ami segít abban, hogy nemet mondj egy hétköznapi szituációban. Ha pedig valaki nem képes ezt elfogadni, fontos, hogy sose hibáztasd magadat. A hiba ugyanis ekkor „nem a te készülékedben van”.

mindenki másképp boldogul című könyv

Kövesd a PersonalGuide Facebook oldalunkat!