fbpx

Biztos vagyok benne, hogy rengeteg olyan cikkel találkoztál, ami önismeretről szól, és különböző módokon igyekszenek rávilágítani annak fontosságára, amiről csak még több kérdésed lesz. De miért van ez így? Tényleg olyan fontos, ahogy mondják? Nézzünk be az „önismeret kulisszái mögé” együtt, vegyük sorra a leggyakoribb kérdéseket, gondolatokat!

 

Az önismeret, és ami „mögötte van”

 

Alábbiakban néhány olyan kérdést veszünk nagyító alá, amelyekkel már biztosan találkoztál, talán gondolkoztál te magad is rajtuk, most abban kapsz segítséget, miért is foglalkozunk ezekkel, és neked miért fontos ez.

 

Önismeret szintjei – van ilyen?

 

Itt most három szintet határozunk meg, de ahogy azt látni is fogod, egy picit becsapós, hiszen a kezdettől nincs megállás.

 

  1. Szeretnéd megismerni önmagad

Az önismeret, ahogy azt a neve is mondja, arra szolgál, hogy megtudd, te ki vagy. Ez egyszerűnek hangzik, de ha elkezdesz ezzel kicsit mélyebben foglalkozni, akkor rájössz, hogy ez nemcsak abban merül ki, hogy „ebben jó vagyok, ebben pedig nem”, hanem arra is rávilágít, hogy milyen gondolatok, elvek, értékek foglalkoztatnak, melyek alapján élsz – vagy éppen szeretnél élni.

 

  1. Már ismered magad – szerinted

 

Egyre többen vannak azok, akik már mélyebben, akár évek óta foglalkoznak önmaguk ismeretével, és megállapítottak számos értékes tulajdonságot, erősséget, gyengeséget, amelyeket alkalmazni tudnak különböző helyzetekben és közegekben.

 

  1. Segítőként tevékenykedsz

 

Ha már nemcsak az érdekel, te hogyan működsz, hanem szeretnél támogatást nyújtani másoknak is, mára már milliónyi lehetőség van erre, mint például a coach, pszichológus, tanácsadó, mentor, és még hosszan sorolhatnám – a különféle iskolákban tényleg elég széles skálán mozognak a lehetőséget, a „szakirányokról” nem is szólva (pl.: business – life). Ebben az esetben már az is lényegessé válik, hogy valódi segítséget adj a hozzád fordulóknak, objektíven.

 

Önismeret buktatói – van ilyen?

 

Trükkös a kérdés, hiszen az önismeret előnyünkre szolgál, még akkor is, ha nem akarjuk azt elsőre tudomásul venni. Tükröt ad magadról, a jelen állapotodról, gondolataidról.  Van-e buktató? Ha nem nézel szembe önmagaddal, és tagadásban élsz, akkor érezheted azt, hogy az „egész világ ellened van”.

A másik pedig, hogy azt gondolnánk, hogy megismerted önmagad és itt vége. Itt rögtön le is rántjuk erről a leplet: ez sajnos nem igaz. Azt fogod tapasztalni, hogy egyre többet szeretnél megtudni, „tesztelni magad”, és alapvetően fejlődni, hiszen azon túl, hogy önmagad ismeretébe belevágsz, fejleszted önmagad, egyúttal az is lényeges, hogy másokra milyen hatással vagy.

 

Önismeret előnyei

 

Kérdésként így hangozhat: Hogyan segít az önismeret és miért ide vezet minden?

Ez maga a cikk címe is, így érdemes ezt a pontot megvilágítani. Ha az előző pontokat olvastad, már biztosan sejted: tényleg ide vezet minden út. Ahogy azt olvashattad, igen, egy folyamatot jelöl, ahogy maga az élet is, vagy, ahogy Hérakleitosz is megmondta már az ókorban: „Az egyetlen állandó a változás maga.”

Ahogy telnek a napod, elvégzed az iskolákat, saját családod lesz, munkahelye(i)d, úgy formálódsz te magad is. Ezért minden ismereted szintén bővül, az is, amiket szeretsz – gondolj csak a kedvenc ételedre, mindig az volt? A karrier a pályánk elején kiemelten fontos volt, míg az évek múlásával gyakran a család, a pénz helyett az együtt töltött idő lesz az, ami igazán számít. Ha pedig ezzel tisztában vagy, és folyamatosan látod ezeket a változásokat, úgy te magad is harmonikusabban élheted az életed, könnyebben változtatsz, teszel önmagadért és egyúttal másokért is.

 

Lehet elkésni az önismerettel, az önfejlesztést elkezdésével?

 

„Elkéstem az önismerettel, ha már elmúltam X éves?” – Kezdd el MOST!

„Sohasem jön el a mostaninál tökéletesebb pillanat.” – Eckhart Tolle szavai ezek, ennél tökéletesebbet pedig találni sem lehetne válaszként. Nem a kor számít, hanem az, hogy adott pillanatban – jelen esetben ezen bejegyzés olvasásakor-, hogyan döntesz, és mit teszel. Ez pedig mindig hatással lesz legfőképp rád és a környezetedre is. Helyére kerülnek magadban is a dolgok, látod a viselkedési/működési mechanizmusaid, ha ebbe belegondolsz, akkor nincs jobb a jelen pillanatnál.

 

Hogy kezdjem el? – Önismeret kezdőknek

 

Ha már ott tartasz, vagy mindig is szerettél volna az önfejlesztésbe elmerülni, akkor jogosan érkezhet a kérdés, hogy „Ez mind szép és jó, de mi az első lépés?” Az első lépés két részből áll:

DÖNTÉS és CSELEKVÉS

Döntesz önmagad mellett, a fejlődés mellett és megteszed az ehhez szükséges lépéseket. Van, aki azonnal tudja, mit kell tennie, és olyan is akad, aki nem ismeri fel azonnal. A második pedig az, hogy tettekre váltjuk a döntést. Ebben pedig – bárhol is tartasz, kérhetsz és merj is kérni segítséget.

Ha nem tudod, merre indulj, vagy azért, mert sok mindenen szeretnél változtatni, vagy még most kezdesz bele, akkor az a legjobb, ha egy „önismereti térképre” teszel szert. A PersonalGuide-nál ez a PersonalGuide viselkedéselemzés, amely nemcsak azt mutatja meg, hogy éppen milyen állapotban vagy (ennél jóval több), hanem azt is – egy személyre szabott cselekvési tervvel, hogy merre indulj. Ha pedig úgy érzed, hogy még több támogatásra van ebben szükséged, a PersonalGuide szakértői segítséget nyújtanak és akár kísérnek ezen az úton.

Olvass bele könyveimbe!

Csatlakozz a PersonalGuide – Önfejlesztés Facebook csoportunkhoz: