fbpx

Az önbecsülés 3 alappilére Christophe André és Francois Lelord Önbecsülés című könyvében kerül említésre.

 

A francia pszichiáterek szerint az önbecsülés személyiségünk egyik legfontosabb dimenziója, azt jelenti, hogy reálisan látjuk önmagunkat. Nem mindig vagyunk tudatában, titokzatos, megfoghatatlan, összetett jelenség. Az önmagunkra irányuló ítéletalkotó tekintet a lelki egyensúlyunk megteremtéséhez szükséges. Az ahogy önmagunkat látjuk, meghatározza, hogy hogyan működünk, hogyan érezzük magunkat.

 

Az önbecsülés 3 alappilére:

 

  1. Önmagunk szeretete: ez a legfontosabb. Azt jelenti, feltétel nélkül, a hibáinkkal, hiányosságainkkal, kudarcokkal együtt elfogadjuk, és szeretjük magunkat. Teljesítménytől független. Nagyrészt gyermekkorban a családtól kapott szeretettől függ. Ennek hiányosságait a legnehezebb pótolni.
  2. Önmagunkról kialakított kép: erényeink és hibáink felmérése, azokról való meggyőződés. A második legfontosabb pillér. Erősen szubjektív.Pl. az alacsony önbecsüléssel rendelkező képes olyan hibákat is magáénak vallani, amit mások nem látnak, nem érzékelnek vele kapcsolatban. A pozitív önkép lehetővé teszi, hogy célt érjünk. Az énképet is a családi környezetünk határozza meg.
  3. Önmagunkba vetett bizalom: Cselekedeteinkben nyilvánul meg, arra van hatással. Ez a harmadik a fontossági sorrendben. Gyakran keverik az önbecsüléssel. Az önbizalom azt jelenti, hogy képesnek érezzük magunkat valamire. Valaminek a megoldására, elvégzésére… Magas az önbizalom szintje, ha nem tartasz az ismeretlentől, a kudarctól, és mások véleményétől. Az alacsony önbizalom jele a gátlásosság. Otthoni, és iskolai neveltetésünktől függ.

Ha ez a 3 aspektus egyensúlyban van, akkor lesz az önbecsülésünk harmonikus.

 

Önbecsülés 6 alappilére – Dr. Nathaniel Branden pszichológus Six Pillars of Self Esteem könyve alapján

 

30 év emberekkel való munka, és tanulmányozás után arra a megállapításra jutott, hogy az egészséges önbecsülésnek 6 alappilére létezik.

 

Az önbecsülés 6 alappillére:

 

  1. A tudatosság gyakorlása. Tudatosan élni. A külvilág, és a belső világunk tudatos megélése. Legyél tudatában értékeidnek, céljaidnak, érdekeidnek. Legyél tudatába velük, és vedd észre, javítsd ki a hibákat. Tudatosság szintjén észrevehetők a tények, vélemények és érzelmek közötti különbségek. A visszajelzések kérése, elfogadása, értékelése is a tudatosság része.
  2. Az önelfogadás gyakorlása. A gondolataid, cselekedeteid, érzelmeid elfogadása, megtapasztalása, azok elutasítása nélkül. Javíts, amin tudsz, és fogadd el, amin nem tudsz javítani. Fogadd el magad a hibáiddal együtt. Az önelfogadás személyes fejlődésed alapja.
  3. Felelősségvállalás gyakorlása. Saját felelősség tisztázása. Ha valami csak tőlünk függ, azért nekünk kell vállalni a felelősséget. Nem lehet ráfogni másra, ha nem sikerül. De ha valamire nincs befolyásunk, vagy nem csak tőlünk függ a sikere, azért nem kell teljes felelősséget, vagy egyáltalán nem is kell (nincs befolyás) felelősséget vállalnod. Ismerned kell a saját határaidat. Vannak esetek, amikor valóban tehetetlenek vagyunk a kívánt eredmények elérése érdekében. Ilyenkor azt kell tennünk, hogy ki kell értékelnünk a helyzetnek azt a aspektusát, amely felett van ellenőrzésünk, cselekedni ezen a részen, és elengedni a többit. A saját felelősség vállalása azt jelenti, hogy: felismerjük, hogy választásaink és cselekedeteink tőlünk függenek; hogy saját kiteljesedésünk a mi kezünkben van; hogy senki sem jön azért, hogy életünket helyrehozza nekünk, vagy boldoggá tegyen minket, vagy önbecsülést adjon nekünk.
  4. Magabiztosság gyakorlása. Önbizalom: Az önbizalom azt jelenti, hogy tiszteletben tartod a saját kívánságaidat és igényeidet. Kiállsz magadért. Megkeresed a megfelelő kifejezési formákat magadnak, mersz eredeti, más lenni, és hagyod, hogy ezt mások is lássák. Hiszel az ötleteidben, elismered a saját teljesítményed, eredményed. Merj kérdezni, kiállni a meggyőződéseid, értékeid, érzéseid mellett!
  5. Céltudatosság gyakorlása. A céltudatos élet az, ha vállalod a felelősséget a céljaid meghatározásáért; végrehajtod azokat a lépéseket, tevékenységeket, feladatokat, amelyek lehetővé teszik, hogy elérd őket; és követed a meghatározott utat, és megteszel mindent a cél teljesüléséért. Olyan célokat tűzz ki, amelyek eléréséhez valódi erőfeszítésre van szükséged. Legyen reális a teljesítőképességeddel. Az a cél, ami összpontosítást, lelkesedést, elhivatottságot kíván, amiben benne van a bukás lehetősége is, beteljesülésekor önfeledt boldogságot hoz, és beépül az önbecsülésbe.
  6. Személyes integritás gyakorlása. A viselkedéseddel, cselekedeteiddel mindig maradj hű az elveidhez. Ne fogadd el vakon a család, barátok, a környezet diktátumát. Amit tudsz, amit hiszel, és amit cselekszel, legyen összhangban egymással. Tartsd be az ígéreteidet és tartsd be vállalásaidat, így egyre nagyobb lesz az önbecsülésed. Ha ellentmondásba keveredik a cselekedeted azzal, amit tudsz, és hiszel, elárulod önmagad. Ezt nehéz tolerálnia a tudatodnak.

 

Az önbecsülésünkről szerzett tudás, az önismeretünknek köszönhető. Mivel az önbecsülés gyökere egyrészt gyermekkorban ered, majd az iskola, és felnőtt korban a munka világa van rá nagy hatással, sokszor nem is tudatos része énünknek. Dolgozz az önismereteden, és az magával hozza az önbecsülés megőrzését vagy fejlesztését, de akár visszaszerzését is eredményezheti.

 

Segítségedre lehet az önbecsülésed helyreállításában, vagy fejlesztésében a Nézz szembe önmagaddal! önismereti könyvem, melyhez szakértői csapatom tagjával, Nagy Andrea coach-csal készítettünk egy önfejlesztő gyakorlatokat tartalmazó munkafüzetet is, 30 önismeret fejlesztő feladattal, és a coach tippjeivel.

 

önfejlesztő könyv és munkafüzet

 

Ha elakadsz, úgy érzed nem tudsz tovább haladni, segíthet a PersonalGuide® önismereti viselkedési tesztje, és a PersonalGuide – Önfejlesztés Facebook csoport is.

A viselkedési teszt személyre szabott 15 oldalnyi szöveges kiértékelése 48 órán belül megtörténik, és feltárulnak előtted viselkedésed rejtett automatizmusai. Mit kezdj ezekkel? A személyes cselekvési terv, amit a kiértékeléshez kapsz segítségedre lesz, hogy elindulhass az önismereti fejlődésed útján.

A facebook zárt csoportban olyan emberekkel beszélhetsz, akik szintén az önismeret útját járják. Nem kell magadban, egyedül megküzdened a problémáiddal, az elakadásaiddal. E közösség tagjaként bátran kérhetsz iránymutatást tőlem, és a csoport tagjaitól. Valódi támogatást kapsz.

Védett környezetet tudunk teremteni neked az önismeret mélyebb szakaszaiban is, amikor leveted a pácélod, és védtelenné válsz. Igénybe veheted szakembereink személyes segítő konzultációját, és ha szükséged van rá, a feldolgozás fázisain átsegítsenek. Tudnod kell, hogy a korai elakadások (lásd a gyermekkorba visszanyúló tudattalan berögződések) szükségessé teszik, hogy egyéni konzultáción, segítő szakemberrel folytasd az utad, mert annak feldolgozása nem megy egyedül.

A stabil belső önbecsülés elérése lehetséges. Jegyezd meg, hogy mindig van másik út!

– > Önbecsüléssel kapcsolatos további olvasnivalókat itt találsz!

Cikket írta: Halustyik Melinda

Csatlakozz a PersonalGuide – Önfejlesztés Facebook csoportunkhoz: