fbpx

Igen gyakori az az eset, amikor már csak akkor figyelünk fel valamire, amikor már gond van. Hogyan lehet ez ellen tenni a párkapcsolatban? Milyen megoldás létezik, ha már „megtörtént a baj”, egyáltalán van? Nézzük meg közelebbről!

 

Párkapcsolati problémák

Talán számodra is ismerős az alábbi párbeszéd:

 – Mi a bajod? – kérdi a férj a feleségét.

– Semmi – érkezik a közömbösnek egyáltalán nem nevezhető válasz.

A hangsúlyt nem teszem hozzá, hiszen egyértelmű, hogy a „semmi” meg sem közelíti az igazságot.

 

Mi okozhat párkapcsolati problémát?

A párkapcsolatok többségénél a mindennapi apróságokban bújnak meg a feszültségforrások, amelyek hosszabb távon már komoly gondokat okozhatnak az egymás közti kapcsolatban. Mik lehetnek ezek? A fenti párbeszéd előrevetít egy alapvetővel, ez pedig a kommunikáció hiánya.

Nemcsak arra gondolunk, amikor a két fél egyáltalán nem tudja egymással megbeszélni a problémát, hanem az is ide tartozik, amikor hiányos a kommunikáció. Ha részinformációt közlünk, például egy bevásárlásról és lemarad valami, ami kellett volna, de a másik nem tudta, így feszültség keletkezik.

(További információ a témában: Párkapcsolati kommunikáció 5 szintje)

A kettő között van különbség, hiszen míg az egyik esetben valami részlegesen történik meg, addig a másik esetben egyáltalán nincs jelzés arra vonatkozóan, hogy mi zajlik a másik félben.

A párkeresés során fontos tényező a közös értékrend is. Talán más a szakmátok, másképp töltődtök fel, de az elveitek, az, amit az életről, az együttlétetekről gondoltok, akár az, hogy hány gyermeket szeretnétek, hasonló (nem feltétlen ugyanolyan, de hasonló).

Az idő múlásával, a tapasztalatok szerzésével, mind munkában, mind együtt, az is lényeges, hogy ti is változtok. Ez azt jelenti, hogy lehet, hogy 20 éve már együtt vagytok, és akkor megbeszéltétek a dolgaitokat, gondolataitokat, de később, akár gyermekek érkezésével, akár az anyagi lehetőségeitek tükrében, munka tekintetében mást gondolsz, mint ifjabb korodban. Lehet, mégis vágsz a megállapodásra, a nyugalomra, vagy épp ellenkezőleg, elmennél hosszabb időre kikapcsolódni a pároddal. A kisebb-nagyobb kitűzött célok, álmok, vágyak átalakulnak, ezt pedig érdemes időnként átbeszélnetek.

 

További párkapcsolati probléma: a retrospektív féltékenység

A retrospektív féltékenység akkor üti fel a fejét, ha szinte már egészségtelen módon foglalkoztat partnered romantikus múltja, azaz az exbarátnői. Érezted már magad valaha kellemetlenül, amikor párod az exeiről mesélt? Úgy érzed, hogy korábbi partnereire vagy féltékeny? Volt már, hogy összehasonlítottad magad az előző szerelmeivel? Amennyiben ezeket a tüneteket tapasztalod, nagy valószínűséggel visszamenőleges féltékenységben szenvedsz.

Párkapcsolati problémák megoldása

Az előzőekből következtetni lehet, hogy a párkapcsolati problémáknak megvan a pozitív ellenpólusa, amelyek azt is jelentik, hogy a párkapcsolati problémák jelentős részét meg lehet oldani, közös akarattal, cselekvéssel és figyelemmel. Ha olvastad a pontokat, akkor 2 fő pillér rajzolódhatott ki számodra:

  • Kommunikáció: Elmondani, megbeszélni azt, hogy mire vágysz, mire van szükséged, és meghallani a másik fél igényeit is.
  • Közös idő: Részben magát a kommunikációt is tartalmazza, valamint a közös élményeket, programokat, a nagy beszélgetéseket, és a családdá formálódást is, akár ketten vagytok, akár már vannak gyerkőcök.

 

Párkapcsolati válság megoldása

A számtalan probléma előbb-utóbb sajnos többnyire párkapcsolati válságot okoz, ami már sokkal több, hosszabb ideig tartó munkát igényel, már ha a felek beleállnak és szeretnék újra örömmel megélni a párkapcsolatukat.

 

Önismeret szerepe a párkapcsolatban

Az önismeret a bejegyzés végére került, szándékosan. Gyakran gondoljuk azt, hogy a párkapcsolatban miért is lenne szerepe, hiszen amúgy is a „másik fél a hunyó, neki kellene megszólalnia…”? De az, hogy meg tudunk nyilvánulni a másik előtt, elmondani, mire van szükségünk adott pillanatban, vagy, hogy mi mit tudunk hozzátenni akár egy párkapcsolathoz (ez persze életünk összes területére igaz), ez főként önismereti kérdés, hozok is erre egy példát:

Hogyan szereted eltölteni a családi vakációt?

Nem tűnik olyan bonyolultnak, igaz? A válasz előtt, még picit finomítsuk a kérdést: Pihenéssel vagy aktívan, kirándulással? Végig a Balatonban, napozással, vagy természetjárással, városnézéssel? A társad mit szeretne?

Ha egy kicsit jobban belegondolsz, akkor bizony ez is okozhat feszültséget, hiszen ezt is meg kell szervezni, ahol pedig gyermek is van, szintén figyelni kell az ő igényeire is. Ehhez pedig az önismeret mellett érkezik a „párismeret” is. Ha magunkat ismerjük, látjuk a másikat is. Meghalljuk, amit mond, és ahogy azt jelzi számunkra és mi is visszajelzünk, hogy látjuk-halljuk őt, reagálunk.

A kulcs a mozgás. Hogy a párkapcsolat is mozgásban van, alakulunk, változunk és ehhez szükséges, hogy beszéljünk, megosszuk egymással a dolgainkat, a nehézségeinket, bizonytalanságainkat és örömünket is. A párkapcsolati válság megoldásában, de kisebb probléma átbeszélésében is sokat fog segíteni. Hosszú távon pedig együtt tudtok kialakítani (akár újra) és fenntartani egy örömteli, boldog párkapcsolatot.

 

Boldog, harmonikus párkapcsolatra vágysz?

önfejlesztő könyv

Csatlakozz a PersonalGuide – Önfejlesztés Facebook csoportunkhoz: