fbpx

Az önfejlesztés lépései nem köbe vésett szabályok szerint vannak lefektetve. A fejlődés igényének oka határozza meg a célt. A lépések pedig mindig igazodnak a célokhoz, a rendelkezésre álló erőforrásokhoz, eszköztárhoz, a személyiségedhez. Mindig figyelembe veszik, hogy az önismereted, a képességek, készségek milyen szintjén állsz. Az első lépés talán az, hogy tisztában kell lenned/jönnöd a jelenlegi képességeiddel, tapasztalataiddal, filozófiáddal, eddigi törekvéseiddel, és korlátjaiddal. Vagy önkorlátozó gondolataiddal. Így megalapozottabban tudsz reális célokat kitűzni, és megfelelő lépéseket tervezni.

 

Első lépésnek tehát jelöljük meg az önismeretet.

Meg kell tanulnod értékelni és elfogadni a képességeidet, felmérned a lehetőségeidet, és azonosítanod mi az, ami korlátoz.

Tudd meg miért viselkedsz úgy, ahogy. Tudatosítsd az érzelmeidet, így tudsz majd változtatni rajtuk. Értékeld, milyen a problémamegoldó képességed, a kommunikációd, az együttműködési képességed, az érdekérvényesítő képességed. Hogy állsz az önbizalom, önértékelés kérdésével? Megbízhatóság, felelősségvállalás? Milyen az énképed, mennyire vagy céltudatos?

Mi okoz neked stresszt? Mitől félsz? Mi fáj? Mi az, amin változtatni szeretnél? Vannak céljaid? Teljesültek? Vannak elakadásaid? Mik azok, és mi okozza?

Ez néhány önismereti kérdés, amivel elkezdhetsz felkapaszkodni az önfejlesztés lépcsőin. Segíthet neked ebben a PersonalGuide® önfejlesztés könyve, és viselkedéselemzése, szakértő csapata.

 

Az önfejlesztés második lépése megfogalmazni azt az okot, ami miatt fejlődni szeretnél.

Mi az, ami a legfontosabb, legelviselhetetlenebb, legfájóbb, ami nagyon zavar, nagyon negatívan hat rád? Hol szorít a cipő?

 

Az önfejlesztés harmadik lépése a feszítő belső ok megszüntetésére, megváltoztatására megnevezni, létrehozni a célt.

Például, ha engem nagyon zavar, hogy társaságban képtelen vagyok megszólalni, ebből ered az igényem arra, hogy változtassak, fejlődjek. A célom az lesz, hogy képes legyek társalogni, előadni.

Az önfejlesztés következő lépcsőfoka a tervezés.

Megtervezem a célhoz vezető utat. Mi szükséges ahhoz, hogy ezen az úton végig tudjak haladni? Mennyi időbe fog ez telni?

Tehát ahhoz, hogy jobban tudjak kommunikálni, és társalogni az emberekkel, esetleg meg tudjak tartani egy előadást, nekem ismernem kell azt az okot, ami most gátolja ezt.

Ha az önismeret olyan fokán állok, ahol már kiderítettem ennek az okát, meg tudom határozni az eszközt, amivel le tudom győzni a korlátjaimat. Ha azért van ez, mert nincs önbizalmam, akkor azzal kell kezdenem valamit, ha azért van ez, mert az önbecsülésemmel nem állok jól, akkor ahhoz keresem meg az eszközt, ha csak arról van szó, hogy nem vagyok elég domináns, nem tudom megragadni az emberek figyelmét, akkor ilyen irányba keresek eszközt. Lehet ez könyv, tanfolyam, tréning, coaching.

Mehetek egyedül az úton, és kérhetek segítséget. Választhatom azt, hogy kilépek a komfortzónámból, és direktben, emberek között dobom be magam a mély vízbe, és megfigyelem közben önmagam, majd kiértékelem, és megfogalmazom magamnak, legközelebb mit kell másképp csinálnom.

Mi kell ahhoz, hogy végig haladj az úton? Képességek, készségek, eszközök, környezet… Sok mindent számításba kell venned. A közvetlen környezetedet is vedd számításba a tervezésnél. Ki lehet az, aki támogat, kitől nem szeretnél elfogadni tanácsot, ki az, aki hátráltat. Milyen forrásaid vannak a cél megvalósítására. Tréninghez pl. szükséges szabadidő, pénz.

Mindig kis lépésekre oszd fel a nagy célt, hogy könnyebb legyen teljesíteni. Ez biztosítja, hogy több sikerélményed legyen, és ne add fel a túl nagy feladat, teher miatt.

Az út mindig rólad szól, mindig egyedi. A te eszközeidet, erőforrásaidat, lehetőségeidet használod fel, és te szabod meg az időt, ami alatt a céljaidat szeretnéd elérni.

 

Az önfejlesztés legfontosabb lépése – cselekedj!

Írj le mindent. Tervezz. Kövesd nyomon az utad. Figyeld mi történik. Értékelj menet közben, változtass ha kell a terven, a lépéseken. Ez segít pontosítani a gondolkodási folyamatot. Ne késlekedj, ne halogass, ez egy rossz szokás. Ki kell lépned a komfortzónádból. Konfrontálj. Győzd le az önkorlátozó gondolataidat.

Legyél tudatos, és időként állj meg, lásd meg a fejlődés apró részeredményeit, lásd a megmutatkozó előnyeit az életedben.  Előre nézz. A jeleneben élj, és a jövőre koncentrálj, ne a múltra tekingess. Koncentrálj arra, amit befolyásolni tudsz. Vívj meg először kis csatákat, ahol győzhetsz, sikerélményed lehet, és ez adhat lendületet, erőt neked az út hátralévő részében. Tedd a mindennapjaid részévé az önfejlesztést!

 

Segítségedre lehet az önfejlesztés lépéseinek megtételében:

Nézz szembe önmagaddal!

Az önmagaddal való szembenézés, a működésed és a reakcióid megértése szükségszerű alapja a fejlődésednek.

Ez a könyv útmutató ahhoz, hogy tisztán lásd a viselkedésed berögzült automatizmusait, felismerd a másokkal való kapcsolataid rejtett mozgatórugóit, és megszabadulj az önkorlátozó gondolataidtól.

önfejlesztő könyv és munkafüzet

PersonalGuide® személyre szabott viselkedéselemzés

A PersonalGuide egy professzionális, az üzleti világban is alkalmazott viselkedéselemző rendszer magánszemélyek számára kifejlesztett változata.
Megválaszolsz többszáz kérdést saját magadról, és az alapján elkészítjük a személyre szabott viselkedéselemzésed.
Lényegében egy személyiségtesztre hasonlít, de annál jóval több.

önismereti teszt

Csatlakozz a PersonalGuide – Önfejlesztés Facebook csoportunkhoz: