fbpx

A mindennapi életben nagyon fontos szerepet játszik, hogy a saját érzelmeidet mennyire érted, mennyire tudod megérteni mások érzéseit, és a mindennapi életben a téged ért érzelmi impulzusokat hogyan kezeled. Az érzelmi intelligencia (EQ) észrevétlenül befolyásolja mindannyiunk mindennapjait.

Az alacsony érzelmi intelligenciájú emberek nehezebben alakítanak ki kapcsolatokat, a munkahelyükön kisebb eséllyel tudnak előrelépni, és az élet minden területén nehezebben boldogulnak azoknál, akiknek érzelmi intelligenciájuk magasabb.

A jó hír az, hogy az érzelmi intelligencia gyakorlatok útján fejleszthető, és fejlesztésével érdemes is foglalkoznod, mert saját életedet teszed jobbá, kiegyensúlyozottabbá vele.

 

Érzelmi intelligencia gyakorlatok a magasabb EQ-ért

Az érzelmi intelligenciádat önreflexió útján, azaz önvizsgálattal, önismerettel fejlesztheted. Meg kell vizsgáld az érzéseidet külső szemlélőként, elfogulatlanul, ami nem könnyű feladat. Az érzelmi intelligencia gyakorlatok közül a legegyszerűbb az, ha elkezded megfigyelni magadat, az érzéseidet, és a reakcióidat.

 

Ha egy esemény erős érzéseket, érzelmeket vált ki belőled, jegyezd meg azokat, írd le őket. Jegyezd fel, hogy milyen érzelmeket váltott ki belőled az adott szituáció, és hogyan reagáltál rá. Ne csak a jó érzéseket, a rosszakat is tudatosítsd magadban, ne ess abba a hibába, hogy nem akarsz szembenézni a kellemetlen helyzetekkel, érzésekkel.

 

Vizsgáld meg, hogy az érzelmekre adott reakciód tudatosan, vagy ösztönösen ment végbe, azaz átgondoltad-e előtte amit cselekedtél, vagy pusztán csak megtörtént? Mi lett a következménye a reakciódnak, azt érted el vele, amit szerettél volna, vagy teljesen mást?

 

Ha spontán módon, ösztönösen és hibásan reagáltál, nem azt érted el, amit szerettél volna, vizsgáld meg, hogyan kellett volna reagálnod az adott helyzetben. Tudatosítsd magadban az érzelmeidet, és a céljaidnak megfelelő reagálást, és nézd meg, mi változik körülötted ezek hatására. Gondold végig a reakciódat, még mielőtt reagálnál egy érzelmi behatásra, hogy milyen hatással lesz ez magadra, és milyen érzéseket váltasz ki ezzel másokból.

 

 

Miért érdemes végezni az érzelmi intelligencia gyakorlatokat?

Az emberek társadalmi, érzelmi lények. A mindennapi életben kapcsolatokat alakítunk ki, kommunikálunk egymással, érzelmi impulzusok érnek bennünket. Az érzelmi intelligencia szintje határozza meg azt, hogy ezekben a helyzetekben mennyire vagyunk sikeresek, vagy éppen sikertelenek.

Alapjaiban határozza meg mindennapjainkat. Szerepet játszik abban, hogy hogyan viszonyulunk másokhoz és önmagunkhoz, mennyire tudjuk másokkal megtalálni a közös hangot, mennyire vagyunk sikeresek a kapcsolatainkban és milyen kép alakul ki másokban rólunk.

 

Az érzelmi intelligencia gyakorlatokkal öt kulcsfontosságú készégedet fejlesztheted az öntudatodat, az önszabályozási képességedet, a motivációdat, az empatikus készségeidet, valamint a szociális készségeidet. Ezek a készségek határozzák meg az érzelmi intelligencia szintjét.

 

Az öntudat az érzelmi intelligencia egyik legfontosabb eleme. Az öntudatos emberek értik saját maguk és mások érzéseit, kontroll alatt tartják érzelmeiket. Az önbizalmuk magas, ezáltal megfelelően tudják alakítani az életüket, ismerik saját képességeiket és határaikat, így képesek kiegyensúlyozott életet élni.

 

Az önszabályozás az érzelmek irányításának képességét jelenti. Akik képesek az önszabályozásra, általában tudatosan reagálnak az érzelmi impulzusokra, átgondolják cselekedeteiket. Nem hagyják elragadtatni magukat a szélsőséges érzelmek irányába, mint a féltékenység, a túlzott harag, vagy düh, ezért sokkal könnyebben találják meg a közös hangot másokkal.

 

A motiváció kialakítása és fenntartása fontos a mindennapokban. A motivált emberek szeme előtt ott lebeg a hosszú távú cél, amelyet apró, rövidtávú eredményeken keresztül, lépésről lépésre, a folyamatos sikerek útján érnek el. A megfelelő motivációnak köszönhetően produktívak és sikeresek, hatékonyan végzik el feladataikat, amely örömet okoz nekik.

 

Az empátia az érzelmi intelligencia másik nagyon fontos összetevője. Az empatikus személyek képesek mások érzéseit, élethelyzeteit, cselekedeteit átérezni, megérteni ítélkezés nélkül. A mély, meghitt kapcsolatok kiépítésében nélkülözhetetlen szerepet játszik az empátia. Az empatikus emberek általában sikeresek kapcsolataikban, segítenek másoknak, képesek vigaszt, támogatást nyújtani.

 

A jó szociális készségekkel rendelkező emberek könnyen alakítanak ki kapcsolatokat, könnyű megkedvelni őket. Jókat tudnak beszélgetni másokkal, kiválóan kommunikálnak, sok barátjuk van és a vitákat is jól kezelik.

 

Az érzelmi intelligencia gyakorlatok végzésével tehát fejlesztheted az alapvető készségeidet, melyek emelik EQ szintedet, ami alapvetően járul hozzá egy jobb, kiegyensúlyozottabb, boldogabb élethez.

önfejlesztő könyv

Csatlakozz a PersonalGuide – Önfejlesztés Facebook csoportunkhoz: