fbpx

A hűtlenség egy olyan téma, amivel szinte mindenki találkozott már és sajnos ez az egyik vezető válóok is. Különféle statisztikák léteznek arra nézve, hogy milyen gyakran fordul elő a párkapcsolatokban, házasságokban a hűtlenség. Egyes statisztikák szerint 40%, mások szerint 70% a hűtlenség aránya a párkapcsolatokban.

 

Mit jelent a hűtlenség?

 A hűtlenséget a szakirodalom is többféleképpen határozza meg. Ezeket összefoglalva körülbelül ezt a definíciót kapjuk:

Megcsalás az, amikor valaki szexuális kapcsolatot létesít valakivel, aki nem a párja. Ez lehet egy hosszabb időszakon át tartó kapcsolat, de akár egy éjszakára is szólhat. Mindkét esetre igaz az, hogy a hűtlen fél titokban létesít szexuális kapcsolatot.

Ezt a definíciót tovább árnyalhatjuk azzal, hogy a megcsalás nem csak fizikailag, szexuális úton valósulhat meg. Ha valaki egy ellenkező nemű harmadik személlyel őszintébb, nyíltabb, bizalmasabb mint a párjával, és emellé a bizalom mellé vonzalom is társul, akkor ugyanúgy megcsalja a párját, mintha szexuális kapcsolatot létesítene vele. Ez az érzelmi megcsalás.

Érdekes megfigyelés, hogy alapvetően a férfiak és nők is eltérnek abban, hogy hogyan gondolkodnak a hűtlenségről. A nőknél sokkal nagyobb súllyal esik latba az érzelmi hűtlenség, ők könnyebben megbocsátják a testi kapcsolatot is, hogyha csak ennyi történt és nem voltak érzelmek. A férfiaknál viszont inkább a testi kapcsolat számít, tehát ha szexuális kapcsolatba lépett a párjuk, az bizony komoly hűtlenségnek számít.

Tapasztalat alapján egy párkapcsolatban a hűtlenség az, amit a felek bármelyike annak tart. Éppen ezért érdemes már egy párkapcsolat elején beszélni erről, hogy hol húzódnak a határok, mi az, ami belefér, és mi az, ami nem az adott párkapcsolatba.

 

Hogyan lehet megbocsátani a megcsalást?

megcsalás után

Sokan hangoztatják azt, például nagyon gyakran láthatjuk Facebookon vagy más közösségi médiában, hogy ó, ha engem csalnának meg, én azt biztos nem bocsátanám meg, az ilyen ember az mehet! Ezt addig mondják az emberek, amíg őket meg nem csalták. Ugyanis amikor átélik ezt a helyzetet, hogy hűtlen lett hozzájuk a társuk, akkor bizony nagyon sok minden ütközik össze bennük.

Sérül az önbecsülés, az önérzet, az önértékelés, rettentő haragot él át az ember. Ugyanakkor ott van a másik oldalon az is, hogy de én ezt a másikat szeretem, gyerekeink vannak, vagy mögöttük áll már húsz év, és bizony nagyon sokszor úgy döntenek a párok, hogy ők meg akarják menteni a kapcsolatukat.

Én is ezt tartom a jó döntésnek, ha először megpróbáljuk megmenteni a kapcsolatot, hiszen ha mind a két fél akarja, akkor hűtlenség után is megmenthető a párkapcsolat. Sőt, sokszor még jobbá is tehető, mint amilyen előtte volt.

Nézzük meg, mik azok a lépések, amikkel helyrehozható egy olyan párkapcsolat, amiben hűtlenség történt.

 

A hűtlenség megbocsátásának első lépése

Az első nagyon fontos lépés, hogy mindaddig semmit nem lehet csinálni, nem tudunk bármiféle lépést tenni a megoldás felé, amíg a viszonyt le nem zárta a hűtlen fél. A lezárásnak minden szinten meg kell történnie, tehát mind a személyes mind a közvetett kommunikációt meg kell szüntetni vele. Nem chatelek vele, nem köszöntöm fel a születésnapján, nem beszélgetek vele a munkahelyi folyosón.

Ezt nem mindig egyszerű kivitelezni, hiszen a szeretői kapcsolatok egy része az a munkahelyen születik. Nem feltétlenül várhatjuk el azt a párunktól, hogy hagyja ott a munkahelyét azért, hogy soha többet ne találkozzon a szeretőjével. De természetesen ennek az ellenkezőjére is láthatunk példát, amikor a hűtlen fél úgy dönt, hogy felmond a munkahelyén és inkább új munkát keres, csak hogy ne találkozzon egyáltalán a szeretőjével.

 

Második lépés

 A második lépés ahhoz, hogy megoldjuk ezt a nehéz párkapcsolati problémát, hogy megtaláljuk a hűtlenség okát. Nagyon fontos, hogy lehetőséget kell teremteni a megcsalt félnek arra, hogy kérdezzem. Ha nem kap választ a kérdéseire, akkor azok újra és újra fel fognak törni, akadályozni fogják a továbblépést.

Ez nagyon kényelmetlen tud lenni a hűtlen félnek, de mégis teljes őszinteséggel válaszolni kell ezekre a kérdésekre. Általános tanács, hogy csak annyit kérdezzen a megcsalt fél, amit még el tud viselni. Láttunk már példát arra, hogy valaki olyan mélységig ment bele a hűtlenség részleteibe, olyan apróságokat is megkérdezett, hogy utána annyira vizuálisan látta maga előtt a történteket, hogy egyszerűen nem tudott megbocsátani, nem tudott tovább lépni. Ne essünk ebbe a hibába, nem feltétlenül kell mindent tudnunk.

Ha valaki nagyon sokat kérdezősködik, hogyha nem tudja befejezni az állandó kérdezősködést akkor érdemes egy időlimitet meghatározni, hogy ne az egész nap erről szóljon. Például este van 15 perced arra, hogy a téged feszítő kérdéseket feltedd.

Azt javaslom, ha kiderült a miért, fejezzük be a kérdéseket, különben nem fogunk tudni tovább lépni, ha újra és újra visszatérünk erre a témára.

 

Harmadik lépés

 A következő, harmadik lépés a bizalom helyreállítása, a bocsánatkérés, a kötődési sérülés megoldása.

Nagyon fontos, hogy aki hűtlenné vált, az tudjon a tettéért bocsánatot kérni. Azt, hogy azt mondom, hogy bocs, sajnálom, ne haragudj, ez nem elég. Ez nem igazi bocsánatkérés egy ilyen helyzetben. Fontos, hogy a hűtlen fél kifejezze azt, hogy konkrétan miért kér bocsánatot.

Mi az, amit sajnál? Az, hogy fájdalmat okozott a társának. Mi az, ami igazából benne van? Ígéretet kell tennie arra, hogy ez soha többet nem fog megtörténni.

Fontos az is, hogy akit megcsaltak, az kapjon valamiféle kompenzációt. Itt most természetesen nem anyagi kompenzációra gondolunk. Például, hogyha valaki úgy érzi, hogy nála a bizalom az, ami leginkább megrendült, azt kell keresni, hogy hogyan tudja a másik a bizalmat visszaszerezni, mit tehet ezért. Egyetlen megoldás van, a legapróbb dolgokban is őszintének kell lenni, szinte meg kell előzni a megcsalt fél kérdéseit, beszámolni arról, hogy hol volt, mit csinált például. Így elkerülhetjük azt is, hogy a megcsalt fél az ellenőrizgetés hibájába essen.
A bizalom helyreállítására egy jó gyakorlat, ha a hűtlen fél nem kódolja le a telefonját, ha a partnere ezt kéri tőle. Ezzel bizonyíthatja, hogy nincs semmi rejtegetnivalója. Természetesen ezzel nem szabad visszaélni, elég kell hogy legyen a megcsalt félnek, hogy tudja, bármikor ránézhetne a telefonra, ha szeretne.

Amikor ez a kötődési sérülés feldolgozása történik, akkor nagyon fontos, hogy mind a ketten tudjanak beszélni az érzéseikről.
Fontos, hogy a megcsalt fél el tudja mondani azt, hogy mit érzett, min ment át az események hatására. Ha azt tapasztalja, hogy a társa ezt megérti, empatizálni tud vele, ha kimutatja emiatti fájdalmát, sajnálatát, az nagyon sokat tud segíteni a feldolgozásban.

 

A kapcsolat megerősítése hűtlenség után

 Amikor már magát a hűtlenség témát kiveséztük, minden okot megtaláltunk, felderítettünk, megbeszéltük azt, hogy hogyan lehetne a jövőben ezt elhárítani, a következő lépés az, hogy magával a kapcsolattal foglalkozzunk, tulajdonképpen új alapokra helyezzük.

Ehhez fontos az együtt töltött minőségi idő, a szeretetigények teljesítése, a nyílt és őszinte kommunikáció.

 

Ezeket a hibákat ne kövesd el, ha megcsaltak!

  • Ne csald meg a párodat bosszúból! Ez általában nem szokott jól elsülni, a kapcsolat biztos széthullásához vezet.
  • Ne legyél tökéletes! . Az se jó megoldás, hogyha úgy döntesz, hogy te ezután még jobb leszel, még tökéletesebb férj vagy feleség leszel a jövőben. Ilyenkor ugyanis az történik, hogy a hűtlen azt tapasztalja, hogy csináltam valami rosszat, erre kaptam egy még jobb társat. Tulajdonképpen megjutalmazod a rossz cselekedetéért. Mi történik a jutalmazott viselkedéssel? Ismétlődni fog!
  • Ne akarj azonnal válni! Előbb próbáld meg, adj egy határidőt, addig tegyetek meg mindent a kapcsolat megmentéséért. Ha sikerül, akkor örülünk, boldogan élünk, míg meg nem halunk. Ha nem sikerül, akkor még mindig mondhatod, hogy váljunk el.

Számos ​könyv született már arról, hogy mi vezet el egy viszonyig, és legalább annyi arról, hogy hogyan épüljünk fel belőle. De mi történik mialatt benne vagyunk? Az ikonikus párterapeuta és világhíres szerző, Esther Perel az Affér című könyvében részletesebben olvashatsz a hűtlenség hatásáról és annak feldolgozásáról.

Kövesd a PersonalGuide Facebook oldalunkat!