fbpx

A nyár sokak számára a pihenés és a kikapcsolódás ideje. Akadnak azonban olyanok is, akiknek ebben az időszakban az átlagosnál több, stresszhelyzetet eredményező kihívással kell szembenézniük.

Ebben a bejegyzésben megmutatjuk, miért lehet intenzívebb a stressz a júniustól szeptemberig tartó napokban, valamint megosztunk néhány hatékony stresszkezelési módszert is annak érdekében, hogy önfeledten élvezhesd az év ezen időszakát.

 

A nyári stressz leggyakoribb okai

  • Felpörgő életritmus: A felfokozott nyári stressz egyik legfőbb oka, hogy az év ezen hónapjaiban életünk ritmusa megváltozik. A gyerekek szünetet kapnak az iskolában, a családok pedig nyaralásra indulnak.

Ez azt jelenti, hogy a mindennapi rutinunk felfordul, és új helyzetekkel kell megküzdenünk. Az utazás és a szabadság lehetősége persze izgalmasnak tűnik, azonban nem mindig jár együtt a kikapcsolódással és a pihenéssel. A változások gyakran vezethetnek stresszhelyzetekhez, éppen ezért erre érdemes felkészülni.

  • Változó időjárás: A meleg időjárás szintén olyan tényező, amely a stressz-szint növekedésével járhat. A hőmérséklet emelkedése fizikai és pszichológiai hatásokat is okozhat. A melegben könnyebben elfáradunk, nehezebben alszunk, és állandóan izzadunk.

 

  • Több lehetőség, nagyobb elvárások: Nyáron az emberek vidámabbak, energikusabbak, aktívabbak. A nap hosszabb ideig tart, ami több elintéznivalót és felelősséget róhat a nyakunkba. Az emberek ilyenkor többet várnak el maguktól és másoktól is, ami sokszor feszült, stresszes szituációkhoz vezethet.

 

Hogyan kezelhető a nyári stressz?

Ha szeretnénk hatékonyan kezelni a nyakunkba szakadó stresszt, fontos, hogy jól megtervezzük a napjainkat és amennyire csak lehetséges, igazodjunk a rutinunkhoz. Ha a gyerekek otthon vannak, próbáljunk meg egy jól strukturált napi programot kialakítani a számukra. Ez segíthet megtartani a rendet és csökkenti a kaotikus helyzetek kialakulásának lehetőségét. Tervezzük be a pihenést és a szórakozást is, hogy kiegyensúlyozottabb legyen az életünk.

Figyeljünk oda továbbá a mentális egészségünkre. Ne tartsuk magunkban a feszültséget. Lehetőleg beszéljünk a barátainkkal és a családtagjainkkal a stresszről, a nyakunkba szakadó nehézségekről. Ha túlterheltnek érezzük magunkat és a kiégés jeleit tapasztaljuk magunkon, vegyünk igénybe szakember segítséget. Egy terapeuta vagy coach segíthet megoldásokat találni a problémákra és hatékony stresszkezelési tanácsokkal láthat el minket.

Fontos továbbá, hogy az elménk mellett a testünkkel kapcsolatban is tudatosak legyünk. A melegben fokozottan figyeljünk oda az egészségünkre. Fogyasszunk sok folyadékot és maradjunk hidratáltak. Kerüljük a nehéz ételeket és a túlzottan meleg környezetet. Szánjunk időt a pihenésre és a relaxációra. Ezek a módszerek segíthetnek a stressz leküzdésében és abban, hogy nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak lehessünk.

 

Mindenkinek más lehet a működőképes

Végül, de nem utolsósorban érdemes, megjegyezni, hogy minden ember más világ, éppen ezért mindenkinél más stresszkezelési módszerek működhetnek. Figyeljünk a saját igényeinkre és legyünk nyitottak az új technikák kipróbálásával kapcsolatban.

A nyári időszak lehetőséget ad a feltöltődésre és a pihenésre, ezért próbáljuk kihasználni ezt az időszakot a stressz csökkentésére és az életünk minőségének javítására. Végsősoron pedig sose feledjük azt, hogy a stressz nem játék!

mindenki másképp boldogul című könyv

Kövesd a PersonalGuide Facebook oldalunkat!