fbpx

Az emberi kommunikáció két fontos összetevőből áll: verbális és nonverbális jelekből, azaz szavakból és testbeszédből. És bár utóbbinak sokan nem tulajdonítanak megfelelő figyelmet, a testbeszéd hatalmas hatással van a kommunikáció minőségére, ezáltal pedig kapcsolataink színvonalára is.

Ebből a bejegyzésből megtudhatod azt, melyek a leggyakoribb, testbeszéddel kapcsolatos hibák, melyek hatással lehetnek az üzenet hatékonyságára, ezáltal pedig a kapcsolataid minőségére is. És természetesen megmutatjuk azt is, milyen módon kerülheted el őket.

 

A szemkontaktus hiánya

Az egyik leggyakoribb nonverbális kommunikációval kapcsolatos hiba nem más, mint a szemkontaktus hiánya. A tekintet rendkívül fontos szerepet játszik az emberi kapcsolatok kiépítése és fenntartása során, a szemkontaktus hiánya éppen ezért képes gyengíteni a kommunikáció hatékonyságát.

Ha nem nézel a partnered szemébe, vagy látványosan nem figyelsz oda arra, amit mond, akkor az üzeneted elveszíti a súlyát és hitelességét. Éppen ezért nem feledkezz meg arról, hogy a szemkontaktus minden beszélgetés során kulcsfontosságú!

 

Nem megfelelő testtartás

Egy beszélgetés során a testtartásunk sokszor többet elárul rólunk, mint a szavaink. Ha például összecsuklott kezekkel és lehajtott fejjel beszélünk, az a bizonytalanság jele. Ezt pedig Te sem szeretnéd egy üzleti megbeszélés vagy egy állásinterjú során.

Az egyenes testtartás és a magabiztos fellépés ezzel szemben azt sugallja, hogy tisztában vagyunk magunkkal, erősségeinkkel, személyünk pedig határozottságot, céltudatosságot és szakértelmet sugall.

 

Túl gyenge vagy túl erős kézfogás

Hasonló jelentőséggel bír a kézfogás is. A túl gyenge kézfogás bizonytalan, félénk személyiségre utal. Ezzel szemben a túl erős túlságosan domináns, erőszakos személyiséget sugallhat.

Fontos tehát, hogy megtaláld az arany középutat, és mindig határozottan, de ne túlságosan „nyomulós” módon üdvözöld partnereidet az első találkozás során, legyen szó bármilyen, üzleti vagy épp személyes jellegű találkozásról.

 

Kontrollálatlan arcjáték

A nonverbális kommunikáció szerves része a mimika. Az arckifejezés visszajelzést ad arról, hogy hogyan érzed magad egy adott szituációban és mit gondolsz a beszélgetőpartnered mondanivalóját illetően.

Ha az arckifejezésed nem egyezik az üzenettel, amit kommunikálni szeretnél, az megzavarhatja a partnert és félreértést okozhat. Éppen ezért fontos, hogy a beszélgetés során mindig figyelj oda a mimikára is.

 

Nem megfelelő hanghordozás

Végül, de nem utolsósorban a hanghordozás is kulcsfontosságú. A hangszín, hangerő és beszédtempó mind-mind képesek befolyásolni azt, hogy a partner hogyan értelmezi az üzenetet.

A túl halk beszéd és a monoton hanghordozás miatt könnyen elveszhet az éterben az üzenet, míg túl hangos vagy gyors beszéd nehezen értelmezhető és zavaró lehet a kommunikáció során.

 

Hogyan javíthatók a testbeszéddel kapcsolatos hibák?

A testbeszéddel kapcsolatos hibák javításához az első lépés, hogy tudatosítsuk őket magunkban. Ezután fokozatosan dolgozhatunk azon, hogy elkerüljük őket és magabiztosabbá váljunk. Gyakoroljuk a szemkontaktust és a mimikát tükör előtt, végezzünk a testtartást javító gyakorlatokat, és ne feledkezzünk meg az olyan, apróságnak tűnő dolgokról sem, mint a megfelelő hanghordozás.

Amennyiben úgy érezzük, egyedül nem megy, forduljunk szakemberhez. Egy önismereti workshop vagy jó coach sokat segíthet abban, hogy testbeszédünk, valamint teljes kiállásunk magabiztos legyen. De a családtól, barátoktól vagy épp kollégáktól jövő visszajelzések segíthetnek abban, hogy észrevegyük a hibáinkat, és hatékonyan javíthassunk rajtuk.

Kövesd a PersonalGuide Facebook oldalunkat!