fbpx

Életünk során szükségünk van visszajelzésekre. Akkor tudunk igazán boldogok lenni mások társaságában, ha pozitív visszajelzéseket kapunk. Vágyunk arra, hogy elismerjenek, elfogadjanak, szeressenek, egyszóval pozitív energiát kapjunk kívülről, másoktól.

A mérgező kapcsolatok pozitív kapcsolatként kezdődnek. Eleinte megkapjuk benne a számunkra fontos pozitív érzéseket, visszajelzéseket. Azonban ezek a pozitív visszajelzések idővel átmennek negatívba, ráadásul úgy, hogy mi ezt az elején észre sem vesszük. Legtöbbször csak akkor figyelünk fel arra, hogy hát itt valami nem oké, amikor már bőven benne vagyunk a mérgező kapcsolatban és sokkal nehezebb belőle szabadulni.

 

Milyen egy mérgező kapcsolat?

Egy mérgező kapcsolatban a meghatározó érzelem a félelem az élettel szemben. A párkapcsolat tagjai kételkednek önmagukban, hogy elég jók-e, képesek-e bizonyos dolgokra és tulajdonképpen ez a félelem tartja össze a kapcsolatukat. Azonban ez a félelem más-más formában jelenik meg a két személyben.

A mérgező személy annyira tart attól, hogy nem tudja érvényesíteni az akaratát, hogy azt erőből próbálja meg rákényszeríteni a társára, hogy az legyen amit ő akar. Ezért kér számon, ezért kritizál, bizalmatlan, ezért korlátoz és a legvégső esetben ezért bántalmaz. Csak akkor érzi biztonságban magát, ha ő kontrollál és úgy történnek a dolgok, ahogyan azt ő akarja, mert csak így tud érvényesülni.

A mérgező párkapcsolat másik tagja, a mérgezett, szintén félelemmel él, csak belőle nem agressziót hanem behódolást vált ki. Igénye van arra, hogy valaki vezesse, valaki megmutassa neki az utat. Támogatásra szorul, szeretné ha valaki jelképesen fogná a kezét.

Ezek a viselkedési minták határozzák meg a kapcsolatukat. A mérgező a megmondó ember, a mérgezett pedig követi őt.

Ez a fajta felállás hosszútávon rombolja a mérgezett fél egyébként is gyenge önbizalmát és egy spirálba kerül. Minél inkább elhatalmasodik felette a másik fél, neki annál inkább szüksége lesz rá mert már el sem tudja képzelni az életét anélkül, hogy megmondanák neki, mikor mit tegyen vagy mit ne tegyen.

 

Mérgező kapcsolat jelei

Honnan tudhatod hogy mérgező kapcsolatban élsz? Olvasd el az alábbi mérgező párkapcsolati jeleket és vizsgáld meg az életed, mennyire igaz a párkapcsolatodra:

  • kérdőre vonás – Hol voltál ilyen sokáig?
  • bizalmatlanság – Honnan ismered ezt a Ferit?
  • kritizálás – Te ezt nem tudod rendesen megcsinálni!
  • számonkérés – Miért nem csináltad meg?
  • korlátozás – Egyedül nem mehetsz oda.
  • sértegetés – Csak az olyan hülyék nem értik ezt, mint te!
  • fizikai bántalmazás – Ide a legkisebb fizikai erőszak is beletartozik, nem csak az, ami kék-zöld foltokat eredményez.

Mindezek a mérgezettben növelik a szorongást, ami egy idő után fizikai tünetekben is megjelenik. Ezek különféle egészségügyi problémák lehetnek a has- és fejfájástól kezdve egészen a krónikus betegségek kialakulásáig. Ráadásul mivel elhiszi amikor a mérgező kritizál, a mérgezett önértékelése tovább romlik, egy idő után egyáltalán nem hisz magában.

 

Kilépés a mérgező párkapcsolatból

Kilépés a mérgező párkapcsolatból

A mérgező kapcsolatból való kilépés első lépcsője, hogy felismerjük magát a mérgező kapcsolatot. A mérgezettnek fel kell tennie kérdést önmagának, hogy mi vonzza őt egy ilyen emberben? Mik azok a sémái, amikkel „kiszolgálja” a másik felet?

Ha szeretnél kitörni egy mérgező kapcsolatból, vagy már túl vagy rajta és többet nem szeretnél belekerülni, akkor nem azzal kell tisztában lenned, hogy milyen egy mérgező ember, miről ismered fel őket. A legfontosabb, hogy tisztában kell lenned a saját viselkedési mintáiddal. Amíg áldozat vagy, amíg félsz az élettől, addig mindig a mérgező kapcsolatokat fogod bevonzani, hiszen erre van szükséged. Akiben minél nagyobb a megfelelési kényszer és az önértékelés hiánya, annál könnyebben lesz bántalmazható.

Ismerd meg önmagad, fedezd fel a saját viselkedésedben rejlő mintákat, tudd meg mik a gyengeségeid és erősségeid! Használd ezt az ismeretet arra, hogy növeld az önbizalmadat! Ha ezt megteszed, már nem fogod magad ismét egy mérgező kapcsolatban találni.

Töltsd ki a PersonalGuide tesztet még ma! A PersonalGuide® 236 kérdés megválaszolása alapján több tucat jellemzőt vizsgál. Egy 15 oldalas személyre szabott szöveges kiértékelést kapsz a viselkedésed rejtett automatizmusairól egy cselekvési tervvel együtt Válaszokat és iránymutatást kapsz a működéseddel kapcsolatban. Kérd szakértőnk segítségét a boldogabb, kiegyensúlyozottabb jövődért!

Ha úgy érzed, egyedül nem vagy képes kilépni egy ilyen negatív kapcsolatból, kérd a családod, barátaid támogatását. Kilépés után fordíts kiemelt figyelmet a mentális és fizikális egészségedre is.

Ezt is érdemes elolvasnod még: Hatékony kommunikáció a toxikus kapcsolatokban.

Kövesd a PersonalGuide Facebook oldalunkat!