fbpx

A dominancia szó jelentése attól függ, hogy milyen kontextusban használjuk.

Párkapcsolatokban a domináns partner az, aki irányító szerepet tölt be és nagyobb befolyással van a döntéshozatalra. (forrás: Wikipedia https://hu.wikipedia.org/wiki/Dominancia)

A dominancia egy kétélű fegyver a párkapcsolatokban. Természetesen létezik egy egészséges mértékű irányítás, ami szükséges a hatékony kommunikációhoz és a közös döntéshozatalhoz. Azonban a túlzott dominancia káros hatással lehet a kapcsolatra, és akár elnyomó légkört is teremthet.

 

Az egészséges párkapcsolati dominancia jellemzői:

Az egészséges párkapcsolati dominancia sokkal inkább az együttműködésen, támogatáson és kölcsönös tiszteleten alapul, mintsem az uralmon. A domináns fél tiszteletben tartja a partner igényeit és véleményét, nem él vissza a hatalmával, és nem manipulálja a partnerét.

 • Az egészséges dominancia alapja a nyílt és tisztelettudó kommunikáció. A partnerek képesek kellő időben megosztani az érzéseiket, igényeiket és határaikat, és képesek meghallgatni és tiszteletben tartani egymás nézeteit.
 • A domináns partner figyelembe veszi a másik szükségleteit és érzéseit, és igyekszik azokat megérteni és támogatni.
 • Bár a domináns partner lehet, hogy hajlamos vezető szerepet vállalni, a fontos döntéseket mindig együtt hozzák meg. Mindkét fél részt vesz a párkapcsolat alapvető irányításában és tervezésében.
 • Az egészséges dominancia nem jár lekezelő vagy alárendelt viselkedéssel. Mindkét fél tiszteletben tartja a másikat és elismeri a másik értékeit és erősségeit.
 • A domináns partner nem csupán hatalmat gyakorol, hanem felelősséget is vállal a párkapcsolat jólétéért. Megosztják az otthoni feladatokat, pénzügyeket és más terheket.
 • Bár lehetnek szereposztások és feladatmegosztások a párkapcsolatban, az alapvető jogok és lehetőségek egyenlőségét mindkét fél számára biztosítani kell.
 • Az egészséges dominancia nem azt jelenti, hogy mindig az egyik fél akarata érvényesül. Fontos, hogy mindkét fél hajlandó legyen kompromisszumokat kötni azért, hogy a kapcsolat sikeres legyen.
 • Az egészséges dominancia egy olyan környezetet teremt, ahol mindkét fél biztonságban érzi magát és tudja, hogy a másik partner megbízható és támogató lesz.

 

A káros párkapcsolati dominancia jellemzői:

káros párkapcsolati dominancia

A káros párkapcsolati dominancia olyan viselkedési mintákra utal, amelyekben az egyik partner túlzottan uralmi vagy irányító szerepet vállal a másik felett, gyakran az egészséges határokat átlépve és sértve a másik fél önrendelkezését és méltóságát.

 • A domináns partner állandóan próbálja ellenőrzés alatt tartani a másikat és manipulatív módon irányítja vagy befolyásolja a viselkedését és döntéseit.
 • A káros dominancia gyakran járhat agresszív vagy erőszakos viselkedéssel, akár verbálisan, akár fizikailag, ami súlyos pszichológiai és fizikai károkat okozhat a másik félnek.
 • A domináns partner gyakran alkalmazza a másik fél megfélemlítését és fenyegetését, hogy ellenőrzése alatt tartsa és manipulálja.
 • A domináns partner gyakran lekezeli és megalázza a másik fél érzéseit, gondolatait és értékeit, ami súlyos önbecsülési problémákhoz vezethet a másik félben.
 • A domináns partner nem tiszteli a másik fél határait és nem veszi figyelembe az érzéseit vagy szükségleteit.
 • A domináns partner által kialakított feszült légkörben gyakran előfordulnak állandó konfliktusok és stresszes helyzetek, amelyek megnehezítik a párkapcsolatot és káros hatással vannak mindkét félre.

A káros dominancia tehát azt jelenti, hogy az egyik partner megpróbálja korlátozni a másik fél önállóságát, függetlenségét és döntési szabadságát. Ismerjük fel ezeket a viselkedési mintákat! Szakértő segítség igénybevételével lehet kezelni és megoldani a helyzetet terápiával, vagy legrosszabb esetben a kapcsolat felbontásával.

 

Az érdekérvényesítés fontossága a kapcsolatokban

A dominancia nem egyenlő a hatalommal. A hatalommal való visszaélés, a manipuláció, a fenyegetés és az elnyomás soha nem megengedett a párkapcsolatban.

Éppen ezért az érdekérvényesítés kulcsfontosságú az egészséges kapcsolatok fenntartásában. Így vagyunk képesek kifejezni az igényeinket és céljainkat, miközben tiszteletben tartjuk a partnerünk igényeit és céljait is.

Ha képesek vagyunk érvényesíteni az érdekeinket, az növeli az önbizalmunkat, és megtanulunk kiállni magunkért. Ha mindkét fél képes érvényesíteni az érdekeit, az növeli a megelégedettséget a kapcsolatban, és csökkenti a frusztrációt. Ez segít a közös célok elérésében, a konfliktusok konstruktív módon történő megoldásában.

 

Tippek az egészséges dominancia kialakításához, az érdekérvényesítésen keresztül

egészséges dominancia

 • Legyél őszinte és nyílt! Mondd el a partnerednek, hogy mit szeretnél, és miért.
 • Ne sértsd meg a partnered érzéseit, miközben érvényesíted az érdekeidet.
 • Próbáld megérteni a partnered szempontjait is, és adj neki lehetőséget arra, hogy kifejezze a véleményét.
 • Ne ragaszkodj görcsösen a saját elképzeléseidhez, és légy nyitott a partner javaslataira.
 • Legyél következetes! Ne add fel, ha nem sikerül elsőre elérni a célodat.

Fontos megjegyezni, hogy az érdekérvényesítés nem egyenlő a manipulációval vagy a harccal. Az érdekérvényesítés célja a kölcsönös megértés és a win-win szituáció elérése.

A dominancia önmagában nem feltétlenül káros, de fontos, hogy ne vezessen elnyomáshoz és kontrollhoz. Ha úgy érezzük, hogy a partnerünk túlzottan domináns, fontos, hogy beszéljünk vele erről. Próbáljuk megérteni a viselkedése mögötti okokat, és közösen keressünk megoldást a problémára. Ha nem tudod egyedül megoldani a helyzetet, érdemes szakember segítségét kérni, hogy megtanuld hogyan kommunikálj hatékonyabban, hogyan állj ki magadért és hogyan érj el kompromisszumokat a partnereddel.

Kövesd a PersonalGuide Facebook oldalunkat!