fbpx

A szerelem egy összetett érzelem, amit évszázadok óta kutatnak filozófusok, tudósok és művészek. Bár a tudomány még nem képes 100%-ban megmagyarázni a szerelem pszichológiáját, azonban pár információban már biztosak lehetünk. Ebben a cikkben összefoglaljuk ezeket.

 

A szerelem pszichológiája biológiai megközelítésből

Az első fázis a vonzalom. Ez az intenzív érzelmi reakció, amit egy másik személy iránt érzünk. Jellemzője a fizikai vonzalom, a vágyakozás és a megnövekedett dopamin- és noradrenalin szint.

A következő az elvakult szerelem, a tipikus rózsaszín ködös időszak. Ez a mélyebb kötődés és intimitás érzése egy másik személy iránt. Jellemzője a bizalom, a ragaszkodás, az elkötelezettség, és a dopamin, a noradrenalin és az oxitocin hormonok szintjének emelkedése.

Végül kialakul az elköteleződés a párok között. Ez a hosszan tartó elhatározás, hogy egy másik személlyel maradjunk, még akkor is, ha nehézségekkel kell szembenéznünk. Jellemzője a közös célok, értékek és jövőkép, és a vazopresszin hormon szintjének emelkedése.

 

A szerelem pszichológiai tényezői

Számos pszichológiai elmélet is létezik a szerelemmel kapcsolatban. Néhány a legfontosabbak közül:

  • Az evolúciós pszichológia szerint a szerelem azért alakult ki, hogy segítsen megtalálni a legjobb partnert a szaporodáshoz és a gyermekneveléshez. A vonzódást olyan tulajdonságok iránt érezzük, amelyek a jó egészséget, a termékenységet és a jó szülői képességeket jelzik.
  • Egy másik elmélet szerint a szerelembe esést nagyban befolyásolják a minket érő külső társadalmi hatások. Azaz a szerelmet a szüleinktől, a barátainktól és a médiától kapott üzenetek alakítják.
  • A szükséglet-elmélet szerint a szerelem azért alakul ki, hogy kielégítse az érzelmi, fizikai és társas szükségleteinket. A partnerünkben olyan tulajdonságokat keresünk, amik kielégítik ezeket.
  • A kognitív disszonancia elmélet szerint a szerelem azért alakul ki, hogy csökkentse a bennünk lévő feszültséget a vonzódásunk és a valóság között. Ez azt jelenti, hogy amikor vonzónak találunk valakit, hajlamosabbak vagyunk pozitív tulajdonságokat tulajdonítani neki, még akkor is, ha ezek nem tükrözik a valóságot.

 

Miért leszünk szerelmesek?

szerelmesek

A szerelem egy teljesen egyéni élmény, és mindenkinél másképpen alakul ki. A fent említett tényezők csak részben magyarázzák meg, hogy miért leszünk szerelmesek. A szerelem kialakulásában szerepet játszhatnak még olyan véletlenszerű tényezők is, mint például a közös érdeklődési kör, a fizikai közelség, vagy a megfelelő időpontban való találkozás.

Azt azonban bizton kijelenthetjük, ha valaki szerelembe esik, akkor gyermeki énállapotba kerül, hiszen teljes mértékben megéli az érzelmeit, átadja magát neki. Erre csak a szabad, kreatív gyermeki énállapotban vagyunk képesek.

 

Hogyan befolyásolja a szerelem érzelmeinket, döntéseinket és kapcsolatainkat?

A szerelem egy bonyolult állapot, melynek mélyreható hatása van az érzelmeinkre, döntéseinkre és kapcsolatainkra.

Az érzelmeinkre lehet pozitív és negatív hatással. is. Alapvetően a szerelem pozitív érzelmekkel jár, mint a boldogság, az öröm, a szenvedély, a bizalom és a biztonságérzet. Ezek az érzelmek javíthatják a hangulatunkat, növelhetik az önbecsülésünket, és motiválhatnak minket életünk egyéb területein is.
Azonban a szerelem olykor negatív érzelmekkel is járhat, úgy mint a féltékenység, a harag, a szomorúság és a csalódás. Ezek az érzelmek stresszt, szorongást és konfliktusokat okozhatnak nem csak a kapcsolatunkban, hanem az életünk más területein is.

Hogy a szerelemnek milyen hatása van a döntéseinkre, leginkább az határozza meg, hogy a szerelem melyik fázisában vagyunk. A vonzódás és elvakult szerelem időszakában inkább hozunk impulzív döntéseket, amiket később megbánhatunk.
De egy elkötelezett fázisban lévő szerelem segíthet racionális döntéseket hozni, hiszen  partnerünk támogatása és biztatása motiválhat minket a céljaink elérésében, és segíthet leküzdeni a nehézségeket.

A szerelem természetesen hatással van a társas kapcsolatainkra is. Egy őszinte, játszmamentes szerelem segíti a jó kapcsolat kialakítását partnerünk és más szeretteink között. Ennek persze feltétele az alapvető saját jó kapcsolatunk megléte szeretteinkkel.
Olykor konfliktusok is kialakulhatnak, hiszen szerelem önmagában nem garantálja a konfliktusmentességet. A nézeteltérések és a viták elkerülhetetlenek, de a szerelem segíthet megbirkózni ezekkel a kihívásokkal, és még erősebbé teheti a kapcsolatot. Ez igaz a párkapcsolatunkra és a szeretteinkkel fennálló kapcsolatra is.

Az érzelmek megértése és kezelése fontos készség, ami segíthet javítani az életminőségét. Ha megtanulod, hogyan kezeld az érzelmedet, jobb döntéseket hozhatsz, erősebb kapcsolatokat építhetsz ki, és boldogabb életet élhetsz.

Töltsd ki a PersongalGuide Tesztet, ami által kimutathatóvá válik, ami benned van. Segítségével felismered és megérted saját működésed, reakcióid, valamint egy cselekvési tervet kapsz ahhoz, hogy az erőforrásaid felfedezve és azokra támaszkodva pozitív irányú változást indíts el az életedben!

Kövesd a PersonalGuide Facebook oldalunkat!